Selman: Ustav kruna konstituisanja Srpske

D. M.
Selman: Ustav kruna konstituisanja Srpske

BANjALUKA - Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman ocijenio je da je 28. februar 1992. godine veoma značajan datum u istoriji Srpske, jer je tada donesen prvi Ustav Srpske kao najviši pravni akt i kruna konstituisanja Republike Srpske kao teritorijalne cjeline.

- Ustav Republike Srpske donesen je u skladu sa najvišim demokratskim načelima, standardima i principima, a odraz je suvereniteta i suverenosti RS na cijeloj njenoj teritoriji - rekao je Selman povodom 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske.

On je zaključio da društvene zajednice koje imaju svoju teritoriju i Ustav, Ustavni sud, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, te utvrđenu unutrašnju organizacionu strukturu imaju sva obilježja državne zajednice i tako treba da se ponašaju - da je štite u skladu sa najvišim demokratskim standardima.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS Nada Tešanović smatra da je Srpska, donošenjem Ustava kao najvažnijeg akta zaokružila svoj pravni sistem.
- Tolike godine smo imali Ustav Srpske na osnovu kojeg je funkcionisao sav naš pravni sistem. Mislim da on odgovara danas kao što je odgovarao i ranije - rekla je Tešanovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana