Селман: Устав круна конституисања Српске

Д. М.
Селман: Устав круна конституисања Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман оцијенио је да је 28. фебруар 1992. године веома значајан датум у историји Српске, јер је тада донесен први Устав Српске као највиши правни акт и круна конституисања Републике Српске као територијалне цјелине.

- Устав Републике Српске донесен је у складу са највишим демократским начелима, стандардима и принципима, а одраз је суверенитета и суверености РС на цијелој њеној територији - рекао је Селман поводом 28 година од доношења првог Устава Републике Српске.

Он је закључио да друштвене заједнице које имају своју територију и Устав, Уставни суд, законодавну, извршну и судску власт, те утврђену унутрашњу организациону структуру имају сва обиљежја државне заједнице и тако треба да се понашају - да је штите у складу са највишим демократским стандардима.

Предсједавајућа Вијећа народа РС Нада Тешановић сматра да је Српска, доношењем Устава као најважнијег акта заокружила свој правни систем.
- Толике године смо имали Устав Српске на основу којег је функционисао сав наш правни систем. Мислим да он одговара данас као што је одговарао и раније - рекла је Тешановићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана