SDS i PDP nisu ništa uradili u Istočnom Sarajevu

Željka Domazet
SDS i PDP nisu ništa uradili u Istočnom Sarajevu

Istočno Sarajevo - Velike investicije na području Istočnog Sarajeva otvorene su od 2008. godine dolaskom na vlast SNSD-a, dok za vrijeme vladavine SDS-a i PDP-a od 2000. do 2006. godine nije započet nijedan kapitalni projekat, izjavio je u petak načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Predstavljajući analizu ulaganja na području šest opština koje ulaze u sastav Istočnog Sarajeva, on je istakao da podaci pokazuju drastičnu razliku u odnosu Vlade RS prema tom dijelu Srpske.

- Od 2000. do 2006. godine vlast su predvodili SDS i PDP i u tom periodu nije bilo nijednog kapitalnog projekta koji je Vlada RS realizovala u Istočnom Sarajevu. Od 2008. godine do danas traje investicioni ciklus koji vodi SNSD sa koalicionim partnerima i u tom periodu su delegirani projekti lokalnih zajednica - rekao je Ćosić.

On je istakao da su projekti finansirani putem Investiciono-razvojne banke ili iz budžeta RS.

- U tom periodu u infrastrukturne projekte u šest gradskih opština investirano je više od 214 miliona maraka. U to nije uvrštena podrška koju su privredni subjekti dobijali kroz kredite, niti stambeni krediti - rekao je Ćosić.

On je precizirao da su samo dva velika projekta u Istočnoj Ilidži, izgradnja bolnice i administrativnog centra Vlade, vrijedna 80 miliona KM.

- Od ova dva projekta opština Istočna Ilidža, u kojoj SNSD nikada nije vladao na osnovu rente i uređenja zemljišta, u posljednje dvije godine je u budžet inkasirala više od milion KM. Opština Istočno Novo Sarajevo koju vodi SNSD u dva mandata nije imala ove pogodnosti, jer nismo dijelili partijski opštine i građane - rekao je Ćosić.

Na području opštine Pale je prema njegovim riječima od 2008. godine uloženo 95 miliona, a najveći projekti bili su na Jahorini i izgradnja tunela Stambolčić, studentskih domova i sportske dvorane. On je istakao da je i Sokolac dobio značajna sredstva.

- Savez za promjene u protekle tri godine otkako je u Savjetu ministara BiH uložio je minorna sredstva na području Istočnog Sarajeva. Koliko je novca Mirko Šarović obezbijedio za svoju matičnu opštinu? Ogovor je nula - rekao je Ćosić.

Dva koncepta

Ljubiša Ćosić je istakao da se RS svom snagom bori za decentralistički, a lider SDA Bakir Izetbegović i njegovi partneri za centralistički koncept.

- Za centralizam se zalažu stranke Saveza za promjene, jer sve što dolazi iz Banjaluke osporavaju, a ono što dobiju iz Sarajeva trpaju u svoje džepove. Prosječna plata funkcionera koje je delegirao SDS je od 4.000 do 6.000 maraka. Njih je 48 u Savjetu ministara bez savjetnika i godišnje zarade 6,9 miliona maraka. Građani od toga nemaju ništa, a oni kupuju stanove u Istočnom Sarajevu na tuđa imena i vile po Srbiji - rekao je Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana