SDA ponovo traži angažman Oružanih snaga BiH na granici zbog migranata: Godinama ćutali, sada traže zajedničku borbu

Aleksandar Stojanović
SDA ponovo traži angažman Oružanih snaga BiH na granici zbog migranata: Godinama ćutali, sada traže zajedničku borbu

SARAJEVO, BANjALUKA - Poziv Stranke demokratske akcije (SDA) da Predsjedništvo BiH angažuje Oružane snage BiH kako bi bio zaustavljen priliv migranata je licemjeran, jer su oni čitav prošli mandat ignorisali ovaj problem i sada kad imamo eskalaciju krize, oni pozivaju na zajedničku borbu.

Rekla je ovo članica Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić za “Glas Srpske” komentarišući saopštenje SDA u kojem su istakli da “ne može sav teret krize biti prebačen na jedno ministarstvo i ministra Selmu Cikotića”.

- Bakir Izetbegović i njegova stranka godinama su opstruisali borbu protiv migrantske krize, prvenstveno jer ta lica dolaze iz islamskih zemalja. Međutim, kad su njihovo prisustvo prestali tolerisati i u FBiH, kada su oni počeli da pljačkaju i ubijaju, tada nas pozivaju da se zajednički borimo. Što se tiče RS, mi želimo da zajednički rješavamo krizu, ali prve korake treba da učini upravo SDA, koja drži čitav bezbjednosni sektor - istakla je Majkićeva.

Govoreći o zahtjevu ove stranke upućenom Predsjedništvu BiH da angažuje pripadnike Oružanih snaga na granicama BiH, Majkićeva kategorično odbija takvu mogućnost.

- To nije u nadležnosti Oružanih snaga, niti bi takva odluka bila u skladu sa Ustavom BiH. To su zadaci Granične policije i oni su nedavno dobili novih 150 pripadnika. Pored toga, Policija RS im pruža svesrdnu pomoć od početka krize. Mi nikada nećemo prihvatiti postavljanje pripadnika OS BiH na granicu sa Srbijom, jer svi smo svjesni kakvu to poruku šalje - istakla je ona.

Njen kolega u komisiji i bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić kaže da kada je u pitanje angažovanje OS BiH odluku donosi isključivo Predsjedništvo, a da u tom tijelu konsenzus ne postoji još iz njegovog mandata.

- Takva inicijativa postoji već dvije godine i jasno je da će se saglasnost teško postići. Međutim, kriza je već eskalirala i može se očekivati njeno pogoršanje, jer je očigledno da se u BiH lako ulazi, a teško izlazi i nešto se mora učiniti - ističe Mektić.

Kako kaže, i on je u svom mandatu predložio angažovanje OS BiH na granici, ali pod posebnim i striktnim uslovima.

- Kao prvo, oni ne bi mogli biti naoružani. Jedini njihov zadatak bio bi rješavanje krize i jedina nadležnost bila bi pomoć Graničnoj policiji, jer činjenica je da su oni na izmaku snaga. I na kraju, prisustvo OS BiH trebalo bi da bude ograničeno određenim rokom. Dakle, da za njihovo povlačenje sa granice ne treba nova odluka Predsjedništva, kako ne bi došlo do zloupotreba - istakao je Mektić.

Smještaj u oba entiteta

SDA je pozvala Savjet ministara i Delegaciju Evropske unije da osiguraju smještajne kapacitete i plan smještaja u oba entiteta i sve kantone ravnomjerno.

- Ne mogu sredine u kojima žive Bošnjaci same nositi teret suočavanja s migrantskom krizom, jer svakodnevni incidenti kojima je izloženo stanovništvo u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo prijeti da eskaliraju u širu sigurnosnu krizu, što mora biti alarm svim institucijama i međunarodnoj zajednici - saopšteno je iz SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana