СДА поново тражи ангажман Оружаних снага БиХ на граници због миграната: Годинама ћутали, сада траже заједничку борбу

Александар Стојановић
СДА поново тражи ангажман Оружаних снага БиХ на граници због миграната: Годинама ћутали, сада траже заједничку борбу

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Позив Странке демократске акције (СДА) да Предсједништво БиХ ангажује Оружане снаге БиХ како би био заустављен прилив миграната је лицемјеран, јер су они читав прошли мандат игнорисали овај проблем и сада кад имамо ескалацију кризе, они позивају на заједничку борбу.

Рекла је ово чланица Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић за “Глас Српске” коментаришући саопштење СДА у којем су истакли да “не може сав терет кризе бити пребачен на једно министарство и министра Селму Цикотића”.

- Бакир Изетбеговић и његова странка годинама су опструисали борбу против мигрантске кризе, првенствено јер та лица долазе из исламских земаља. Међутим, кад су њихово присуство престали толерисати и у ФБиХ, када су они почели да пљачкају и убијају, тада нас позивају да се заједнички боримо. Што се тиче РС, ми желимо да заједнички рјешавамо кризу, али прве кораке треба да учини управо СДА, која држи читав безбједносни сектор - истакла је Мајкићева.

Говорећи о захтјеву ове странке упућеном Предсједништву БиХ да ангажује припаднике Оружаних снага на границама БиХ, Мајкићева категорично одбија такву могућност.

- То није у надлежности Оружаних снага, нити би таква одлука била у складу са Уставом БиХ. То су задаци Граничне полиције и они су недавно добили нових 150 припадника. Поред тога, Полиција РС им пружа свесрдну помоћ од почетка кризе. Ми никада нећемо прихватити постављање припадника ОС БиХ на границу са Србијом, јер сви смо свјесни какву то поруку шаље - истакла је она.

Њен колега у комисији и бивши министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић каже да када је у питање ангажовање ОС БиХ одлуку доноси искључиво Предсједништво, а да у том тијелу консензус не постоји још из његовог мандата.

- Таква иницијатива постоји већ двије године и јасно је да ће се сагласност тешко постићи. Међутим, криза је већ ескалирала и може се очекивати њено погоршање, јер је очигледно да се у БиХ лако улази, а тешко излази и нешто се мора учинити - истиче Мектић.

Како каже, и он је у свом мандату предложио ангажовање ОС БиХ на граници, али под посебним и стриктним условима.

- Као прво, они не би могли бити наоружани. Једини њихов задатак био би рјешавање кризе и једина надлежност била би помоћ Граничној полицији, јер чињеница је да су они на измаку снага. И на крају, присуство ОС БиХ требало би да буде ограничено одређеним роком. Дакле, да за њихово повлачење са границе не треба нова одлука Предсједништва, како не би дошло до злоупотреба - истакао је Мектић.

Смјештај у оба ентитета

СДА је позвала Савјет министара и Делегацију Европске уније да осигурају смјештајне капацитете и план смјештаја у оба ентитета и све кантоне равномјерно.

- Не могу средине у којима живе Бошњаци саме носити терет суочавања с мигрантском кризом, јер свакодневни инциденти којима је изложено становништво у Унско-санском и Кантону Сарајево пријети да ескалирају у ширу сигурносну кризу, што мора бити аларм свим институцијама и међународној заједници - саопштено је из СДА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана