Savjet ministara usvojio Program ekonomskih reformi do 2025. godine

GS
Savjet ministara usvojio Program ekonomskih reformi do 2025. godine

Savjet ministara usvojio je danas Program ekonomskih reformi BiH od 2023. do 2025. godine koji podrazumijeva 25 mjera u okviru strukturalnih reformi značajnih za jačanje konkurentnosti i uklanjanje prepreka privrednom rastu i razvoju BiH u trogodišnjem periodu.

Strukturne reforme u ovom programu organizovane su u 13 oblasti i uključuju upravljanje javnim finansijama, zelenu tranziciju, digitalnu transformaciju, poslovno okruženje i smanjenje sive ekonomije.

Reforme, koje je Savjet ministara usvojio na vanrednoj telefonskoj sjednici, uključuju i istraživanje, razvoj i inovacije, reforme u oblastima tržišta energije, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i usluga, obrazovanja i razvoja vještina, zapošljavanja i tržišta rada, kao i socijalne zaštite i inkluzije, te zdravstvene zaštite, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ključno je povećanje efikasnosti tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja bližom saradnjom i koordinacijom svih nivoa vlasti, te upravljanje javnim finansijama.

Sastavni dio Programa reformi je makroekonomski i fiskalni okvir čiju izradu su koordinisali Direkcija za ekonomsko planiranje i Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara.

Program ekonomskih reformi izrađen je prema smjernicama Evropske komisije na osnovu priloga koje su dostavile nadležne institucije na nivou BiH i entiteta.

Izradu je koordinisala Direkcija za ekonomsko planiranje BiH zajedno sa Ministarstvom finansija Republike Srpske i Federalnim zavodom za programiranje razvoja, u skladu sa nadležnostima.

Program reformi biće dostavljen Evropskoj komisiji, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana