Савјет министара усвојио Програм економских реформи до 2025. године

ГС
Савјет министара усвојио Програм економских реформи до 2025. године

Савјет министара усвојио је данас Програм економских реформи БиХ од 2023. до 2025. године који подразумијева 25 мјера у оквиру структуралних реформи значајних за јачање конкурентности и уклањање препрека привредном расту и развоју БиХ у трогодишњем периоду.

Структурне реформе у овом програму организоване су у 13 области и укључују управљање јавним финансијама, зелену транзицију, дигиталну трансформацију, пословно окружење и смањење сиве економије.

Реформе, које је Савјет министара усвојио на ванредној телефонској сједници, укључују и истраживање, развој и иновације, реформе у областима тржишта енергије, саобраћаја, пољопривреде, индустрије и услуга, образовања и развоја вјештина, запошљавања и тржишта рада, као и социјалне заштите и инклузије, те здравствене заштите, саопштено је из Савјета министара.

Кључно је повећање ефикасности тржишта рада, побољшање пословног окружења ближом сарадњом и координацијом свих нивоа власти, те управљање јавним финансијама.

Саставни дио Програма реформи је макроекономски и фискални оквир чију израду су координисали Дирекција за економско планирање и Министарство финансија и трезора у Савјету министара.

Програм економских реформи израђен је према смјерницама Европске комисије на основу прилога које су доставиле надлежне институције на нивоу БиХ и ентитета.

Израду је координисала Дирекција за економско планирање БиХ заједно са Министарством финансија Републике Српске и Федералним заводом за програмирање развоја, у складу са надлежностима.

Програм реформи биће достављен Европској комисији, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана