Saprana ljaga sa gradova i boraca

Goran Maunaga
Saprana ljaga sa gradova i boraca

Banjaluka - Veterani Vojske RS i čelnici lokalnih zajednica istakli su da su bar malo odahnuli kada su sudije Haškog tribunala koje su izrekle presudu generalu Ratku Mladiću odbacile dio optužnice u kojem je navedeno da je u šest opština počinjen genocid, navodeći da je skinuta ljaga sa njihovih gradova i saboraca.

Sudsko vijeće je utvrdilo da nije počinjen genocid u Prijedoru, Kotor Varošu, Sanskom Mostu, Ključu, Foči i Vlasenici. Iako ni to ne može potisnuti razočarenje zbog izricanja doživotnog zatvora generalu Mladiću, predstavnici boraca kažu da je svaka odbačena optužba pobjeda istine i da je važna za RS i one koji su se za nju borili i čija je ona otadžbina.

Predsjednik Boračke organizacije u Prijedoru Zoran Predojević kaže da u tom gradu nije počinjen genocid i da su i optužbe morale pasti.

- Mi smo odbranili svoj grad od dva velika napada muslimanskih snaga potpomognutih pripadnicima NATO-a i regularne vojske Hrvatske 30. maja 1992. i 12. oktobra 1995. godine. Prijedor je uvijek ginuo za slobodu. Do sada smo ćutali kada su nas nazivali genocidnim, ali više nećemo. Od vlasti RS tražićemo da donesu zakon o kažnjavanju onih koji nas javno nazivaju genocidnim. To važi i za opštine Ključ i Sanski Most u FBiH i za sve ostale gradove koji su neosnovano optuživani - kaže Predojević.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske RS u Kotor Varošu Aleksandar Petrović kaže da je i očekivao da bude odbačen ovaj dio optužnice jer genocida nije ni bilo.

- Samim time ne postoji nikakav način ni da to bude dokazano. Razumijem histeriju sa druge strane, ali je očito da ne mogu očekivati da baš uvijek bude onako kako oni žele. Za Kotor Varoš je ovaj dio presude generalu Mladiću veoma važan jer je skinut veliki teret sa imena grada, ali i zbog procesa koji se vode protiv ljudi optuženih za ratne zločine među kojima sam i ja - kaže Petrović i dodaje da se nada da će poslije žalbe odbrane generala Mladića na prvostepenu presudu pasti još nekoliko tačaka optužnice.

Predsjednik Boračke organizacije u Vlasenici Spasenko Stojičić kaže da su svi u ovom gradu, a posebno borci, odahnuli.

- Nadam se da će sada valjda prestati zlonamjerne, neistinite i sulude kvalifikacije da je ovdje počinjen genocid. U boračkoj populaciji je nastupilo veliko olakšanje jer se i među njom već uvriježilo mišljenje da sila i politička naredba mogu da proizvedu i istinom proglase i ono što se nikada nije desilo. Nadam se da će poslije svega prestati i upadanje pripadnika SIPA u kuće časnih boraca koje odvode pod lažnim optužbama za ratne zločine - istakao je Stojičić.

Prvi čovjek Boračke organizacije u Foči Miloš Tomović kaže da ne zna kome je palo napamet da izmisli genocid.

- Sve se zna šta se u ratu dešavalo u Foči. Bile su borbe, a nije ni nas 640 poginulo u igri. Uvjeren sam da bi, da su i te kako mogli, donijeli političku odluku o genocidu u Foči, ali čak ni to nije moglo jer to ne bi bilo moguće dokazati čak ni lažima i lažnim svjedocima - kaže Tomović.

Optužbe za genocid u šest opština odbačene su prvi put na suđenju Radovanu Karadžiću, ali se strahovalo od odluke sudija u procesu protiv Mladića jer su i ranije zabilježeni slučajevi u kojima su haške sudije donosile kontradiktorne odluke.

Milutinović

Predsjednik Organizacije starješina Vojske RS Milovan Milutinović kaže da nije bilo nikakvog uporišta za prihvatanje tačke optužnice koja se odnosila na genocid u šest opština.

- To je vrlo značajna odluka Haškog tribunala. To je izraz faktičkog stanja. U tim opštinama, kao ni u ostalim nisu sprovođene nikakve aktivnosti koje bi upućivale na to da je planiran bilo kakav zločin, a kamoli genocid. Nemoguće je dokazati i tvrdnju da je u Srebrenici počinjen genocid, što govori podatak da je Haški tribunal u početku spekulisao sa 11.000 žrtava, da je to kasnije svedeno na 5.000, dok u presudi generalu Mladiću nije ni naveden tačan broj - istakao je Milutinović.

Prijedor

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izrazio je žaljenje zbog presude generalu Mladiću, ali i zadovoljstvo što je odbačena optužnica za genocid u Prijedoru.

- U ovom gradu više neće moći biti održavane manifestacije koje u svom nazivu imaju riječ genocid, niti će biti finansirane nevladine organizacije koje potenciraju te događaje - rekao je Đaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana