Samo šest mjeseci zatvora za bludne radnje nad djevojčicom

GS
Samo šest mjeseci zatvora za bludne radnje nad djevojčicom

Osnovni sud u Brčkom nepravosnažno je osudio M.M. (61) na šest mjeseci zatvora zbog bludnih radnji počinjenih na štetu devetogodišnje djevojčice.

On je proglašen krivim da je u julu 2019. godine, potpuno svjestan uzrasta žrtve, u namjeri da zadovolji svoju seksualnu pohotu, od djevojčice tražio da ga dodiruje po intimnim dijelovima tijela i rukom je dodirnuo po lijevoj nadbutini.

”S obzirom na razvojni period djetinstva, kod žrtve je postupak optuženog izazvao osjećaje straha, uznemirenosti i ugroženosti, koji su se manifestovali i u obliku postraumatskih stresnih reakcija”, navodilo se u optužnici.

Iz Tužilaštva Brčko distrikta navode da su ovaj slučaju otkrili u saradnji sa brčanskom policijom, te su odmah priveli osumnjičeni i ubrzo podiglo optužnicu za bludne radnje.

Dodaju da je Osnovni sud distrikta Brčko održao glavni pretres tokom kojeg je Tužilaštvo u cijelosti dokazalo optužbe i krivicu optuženog. Sud je zatim donio nepravosnažnu osuđujuću presudu izrekavši mu kaznu zatvora od šest mjeseci.

”Cijeneći da se kaznom zatvora u toj visini ne mogu ostvariti ciljevi specijalne i generalne prevencije krivičnih sankcija, Tužilaštvo će ovu sudsku odluku pobijati žalbom, koju može izjaviti i optuženi. Imajući u vidu stepen društvene opasnosti ovakvih krivičnih djela na štetu djece, Tužilaštvo u okviru svojih nadležnosti nastoji doprinijeti oštrijoj kaznenoj politici i strogom kažnjavanju njihovih počinilaca”, saopštilo je Tužilaštvo Brčko distrikta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana