Salihović: Tužioci na meti terorista

Svjetlana Šurlan
Salihović: Tužioci na meti terorista

Banjaluka - Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović rekao je juče da su on i njegovi saradnici na meti terorista i da se sve institucije moraju obračunati sa zlom zvanim terorizam, a ne živjeti u oblacima i baviti se glupostima.

Salihović je o prijetnji od terorizma i borbi protiv terorista govorio na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH u Banjaluci.

- Zajedno sa saradnicima postao sam meta terorista poslije izjava da je na terorizam nulta tolerancija Tužilaštva BiH. Moramo se uhvatiti u koštac s tim, glave su u pitanju. Borba protiv terorizma mora biti prioritet - naglasio je Salihović.

"Glas Srpske" saznaje da je Tužilaštvo BiH nedavno zatražilo od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH dodatno obezbjeđenje za tužioca Dubravka Čamparu, koji radi na predmetima terorizma. Direkcija sprovodi i pojačane mjere na obezbjeđenju samog objekta Tužilaštva BiH, dok Salihović ima stalno obezbjeđenje od kada je imenovan i ono nije dodatno pojačavano.

Salihović je najavio je da bi veoma brzo trebalo da bude podignuta optužnica za teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku.

- Prošle godine je za krivična djela terorizma izrečena kazna od 63 godine zatvora. Za ova krivična djela moraju se izricati strože kazne. Moramo imati maksimalne kazne za terorizam - rekao je Salihović i dodao da se jača rad Udarne grupe za borbu protiv terorizma.

On je istakao da je neophodno podići stepen regionalne saradnje u borbi protiv terorizma kao što je slučaj u istragama ratnih zločina.

- Nacionalna strategija, regionalna saradnja i globalne veze su preduslovi za borbu protiv terorizma - kazao je Salihović.

Govoreći o problemima u radu Tužilaštva BiH Salihović je potencirao nedostatak tužilaca, prostora, opreme i novca za ekshumacije. Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija prebacio je Tužilaštvu slabe rezultate u borbi protiv korupcije.

- Mi radimo velike predmete i za to treba vrijeme. Tužioci su nezavisni i predmet šalju u sud kada prikupe dokaze, a ne kada to neko kaže - odgovorio mu je Salihović.

Kada su u pitanju istrage ratnih zločina, Salihović je istakao da u Tužilaštvo svaki dan stižu novi predmeti i da je nemoguće reći koji je konačni rok kada će rad na tim slučajevima biti završen.

- Prošle godine je za 84 odsto povećan broj završenih predmeta u odnosu na prethodnu godinu. Naredio sam ponovnu ekshumaciju na lokalitetu Kazani, gdje su bačeni ubijeni sarajevski Srbi, jer postoji 20 odsto pretpostavke da se nešto nađe - kazao je Salihović.

Na inicijativu članova VSTS-a na sjednici je otvorena rasprava i o verbalnim sukobima Salihovića i predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso, a istaknuto je da to narušava povjerenje javnosti u pravosuđe.

- Vatra je izbila jer su krenuli da se rade svi predmeti ratnih zločina u kojima su osumnjičeni Srbi, Bošnjaci i Hrvati, a za korupciju su takođe obrađivani svi, pa i službenici i ministri - rekao je Salihović odbacivši mogućnost da se u Tužilaštvu montira bilo šta i da je bilo šta rađeno zbog toga što su lani bili izbori.

Salihović je istakao da je problem što veliki broj predmeta završava uslovnim kaznama i pozvao Sud BiH da na to obrati pažnju. Kreso mu je odgovorila da kazne treba da budu strože, ali da tužioci više treba da se žale na donesene presude.

- Problem je što tužioci cjepkaju optužnice da bi se fiktivno povećao broj istraga, pa sudijama za isto krivično djelo dolaze i po tri optužnice - kazala je Kreso.

Članovi VSTS-a istakli su da sudije vraćaju optužnice na doradu i po osam puta i da se prave pametni. Kreso je zbog toga tražila izvinjenje ističući da bi u slučaju da sudije ne traže dopune optužnica, bio još veći procenat odbijanja optužnica ili oslobađajućih presuda.

Kreso je rekla da je prošle godine povećan broj nezavršenih predmeta ratnih zločina i da je njihov priliv veliki.

- Stanje je alarmantno. Sud neće biti u prilici da očuva ažurnost u radu i apelujem da budu imenovane sudije - kazala je Kreso i dodala da sudu nedostaje sedam sudija te da je evidentan disbalans u odnosu na broj tužilaca.

Imenovanja

Sa dnevnog reda sjednice VSTS-a juče je skinuta tačka o imenovanjima sudija i tužilaca, jer nisu pristigla potrebna mišljenja za sva imenovanja.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Nikola Špirić upozorio je da će, ako četvrti zamjenik glavnog tužioca BiH ne bude izabran sa teritorije RS, biti doveden u pitanje kredibilitet Tužilaštva BiH.

- S obzirom na to da su sadašnja tri zamjenika iz FBiH, bilo bi sasvim logično da se poštuje entitetsko uređenje BiH i da četvrti zamjenik glavnog tužioca bude izabran sa područja RS - rekao je Špirić.

Tegeltija je kazao da VSTS ne podržava inicijativu da se izbor sudija i tužilaca obavlja u parlamentima, a ne u VSTS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana