Rusija stala uz Srpsku

V. K.
Rusija stala uz Srpsku

Njujork - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je u jučerašnjem obraćanju članicama Savjeta bezbjednosti UN ocijenio da je situacija u BiH pogoršana, a predstavnici Rusije su ponovo podvukli da je vrijeme OHR-a isteklo i da Incko nije objektivan.

Incko je kazao da je došlo do stagnacije u oblasti reformi, a, između ostalog, osvrnuo se i na potez Narodne skupštine Republike Srpske koja je odbacila izvještaj o Srebrenici za koji Incko kaže da je bio krucijalni korak ka pomirenju.

Predstavnik Rusije u Savjetu bezbjednosti je naglasio da je Inckov izvještaj dosta ispolitizovan dokument.

- Potreba za stranim protektoratom je iza nas. Ukazujemo na problem da su Bošnjaci izabrali hrvatske predstavnike u BiH te da Inckovo blaćenje srpskih i hrvatskih lidera nije u duhu Dejtona. Principijelno se protivimo sankcionisanju lidera Srba. Međunarodna zajednica treba da podstakne lidere da pronađu zajednički stav o glavnim pitanjima - kazao je on.

Iz američke delegacije su ocijenili da još nisu ispunjeni svi zadaci neophodni za zatvaranje OHR-a, a predstavnik EU očekuje da će vlast biti formirana te nastavljene reforme. Izvještaj Savjetu bezbjednosti uputio je i politički vrh RS u kojem je pobrojao probleme do kojih, između ostalog, vode potezi i želje političkog Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana