RS opet osporila lažirani popis

Vedrana Kulaga
RS opet osporila lažirani popis

Banjaluka - Međunarodna monitoring misija (IMO) završila je posljednju posjetu BiH pred objavu konačnog stava o popisu stanovništva, a od RS su dobili knjigu u kojoj su sumirani svi razlozi i dokazi zbog kojih ne prihvata podatke koje je objavila Agencija za statistiku BiH.

Cilj međunarodne misije, koja je trajala od 26. do 30. septembra, bio je da sagleda sve aktivnosti koje se odnose na pripremu, sprovođenje, obradu i objavu rezultata popisa stanovništva obavljenog prije tri godine. Predstavnici IMO sastali su se u petak sa menadžmentom statističkih institucija u BiH, a konačna ocjena popisa biće saopštena 12. oktobra, za kada je zakazana završna konferencija na kojoj će biti i direktor pri Kancelariji za statistiku Evropske komisije Piter Everers.

Direktor Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković rekla je da je u razgovoru sa predstavnicima misije ponovila stavove i razloge zbog kojih RS ne može da prizna podatke koje je krajem juna ove godine objavila Agencija za statistiku BiH na čijem je čelu Velimir Jukić.

- Članovi IMO tima znaju kako su se stvari odvijale u BiH od samog početka, jer stalno prate popis, a mi smo dali osvrt na mjesece koji su iza nas. Podijelili smo im knjigu "Otvorena knjiga o popisu u BiH 2013. godine", koja je prevedena na engleski jezik i ima 110 strana. U sadržaju su oblasti o svim kontradiktornostima koje su pratile proces, argumenti zbog kojih ga RS nije priznala i druge bitne informacije. Ona je za nas konačan izvještaj - rekla je Čičkovićeva.

RS ne priznaje rezultate popisa koje je objavila Agencija za statistiku BiH zbog nezakonite i jednostrano donesene odluke o metodologiji obrade popisnica. Tu odluku je donio Jukić, a na osnovu nje u stalno stanovništvo BiH uvršćeno je oko 196.000 ljudi koji godinama žive i rade u inostranstvu. Predstavnici RS su odbili obradu podataka na taj način, ustvrdivši da su dobijeni rezultati nezakoniti i lažirani s ciljem da broj Bošnjaka pređe granicu od 50 odsto, što se ubrzo pokazalo tačnim. Na osnovu podataka koje je objavila Agencija za statistiku BiH, Bošnjaci čine 50,11 odsto populacije BiH. RS je ukazala i na niz drugih nelogičnosti, a donijela je i zakon na osnovu kojeg će objaviti svoje rezultate popisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana