Revizorski izvještaji na nivou BiH predmet rada posebnog tijela: Pod lupom i tužioci

Vedrana Kulaga Simić
Revizorski izvještaji na nivou BiH predmet rada posebnog tijela: Pod lupom i tužioci

SARAJEVO - Izvještaji Kancelarije za reviziju institucija na nivou BiH dolaze pod lupu posebne radne grupe čiji je zadatak da zaustavi negativnu praksu prema kojoj upozorenja i preporuke revizora nakon objave veoma često ostaju samo mrtva slova na papiru.

Prvi sastanak radne grupe za unapređenje rezultata procesa revizije, u kojoj su i parlamentarci i tužioci, održan je nedavno, a njeno formiranje predstavlja početak zajedničkog analiziranja procesa, identifikovanja aktivnosti i mjera koje mogu dovesti do boljih rezultata na terenu.

Kancelarija za reviziju svake godine objavljuje izvještaje o finansijskoj reviziji za više od 70 institucija, koliko ih je formirano na nivou BiH, te daje na stotine preporuka koje idu u pravcu poboljšanja finansijske discipline i transparentnog trošenja novca iz zajedničke kase jer stanje još nije na zadovoljavajućem nivou. Izvještajima se bavi i Parlament BiH, a redovno se čuju kritike da se mora jače djelovati jer stanje nije još na zadovoljavajućem nivou, a prema nekim ocjenama, ima posla i za pravosudne institucije.

Radna grupa je formirana na inicijativu Centra civilnih inicijativa (CCI), a sljedeći korak je zajedničko analiziranje procesa javne revizije te identifikovanje mjera i modela saradnje između institucija s ciljem podizanja finansijske discipline, transparentnosti rada i odgovornijeg trošenja novca.

Predstavnik CCI Kemal Nedžibović kaže za "Glas Srpske" da je potreban aktivniji pristup u praksi i da se institucije više angažuju kako bi uočene greške bile ispravljene. Naglasio je da će radna grupa u idućem periodu imati više sastanaka.

- Cilj je da se identifikuju modeli saradnje između institucija kada je u pitanju proces javne revizije, odnosno ko treba da reaguje nakon objave izvještaja revizije. Kancelarija svake godine objavi izvještaje, ali se nakon toga ništa ne dešava - istakao je Nedžibović. 

Prvom sastanku su prisustvovali predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta Dušanka Majkić, predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Predrag Kožul, glavni tužilac BiH Gordana Tadić, zamjenik glavnog revizora Jasmin Pilica, te predstavnici agencija za javne nabavke te za borbu protiv korupcije.

Majkićeva je naglasila da, osim Kancelarije za reviziju, odgovornost za rezultate procesa revizije pripada Parlamentu i Savjetu ministara BiH te ostalim institucijama, agencijama, tužilaštvima i sudovima.

- Želimo da identifikujemo načine saradnje i utvrdimo odgovornost svih institucija u ovom procesu. Naš cilj je da odgovorimo na pitanje šta nam treba kako bismo proces revizije nakon objavljenih izvještaja sproveli do kraja - kazala je Majkićeva.

Nedostatak odgovornosti u institucijama i takozvani domino efekat se godinama pominju kao ključni problemi jer sve ukazuje da se brojne greške ponavljaju iz godine u godinu, a nema sankcija za utvrđeno kršenje zakona i drugih akata. I u posljednjem revizijskom ciklusu izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH dobio je mišljenje sa rezervom.

Mehanizmi

Zamjenik generalnog revizora Jasmin Pilica je istakao da su oni spremni da aktivno doprinesu radu radne grupe čiji je cilj rezultate revizijskog procesa u BiH podići na viši nivo.

- Potrebno je ojačati ulogu svake karike u lancu odgovornosti i međusobnu saradnju između njih, koristeći sve mehanizme koje nam nudi postojeći zakonski okvir, a da bi stepen implementacije preporuka bio unaprijeđen - istakao je Pilica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana