Ревизорски извјештаји на нивоу БиХ предмет рада посебног тијела: Под лупом и тужиоци

Ведрана Кулага Симић
Ревизорски извјештаји на нивоу БиХ предмет рада посебног тијела: Под лупом и тужиоци

САРАЈЕВО - Извјештаји Канцеларије за ревизију институција на нивоу БиХ долазе под лупу посебне радне групе чији је задатак да заустави негативну праксу према којој упозорења и препоруке ревизора након објаве веома често остају само мртва слова на папиру.

Први састанак радне групе за унапређење резултата процеса ревизије, у којој су и парламентарци и тужиоци, одржан је недавно, а њено формирање представља почетак заједничког анализирања процеса, идентификовања активности и мјера које могу довести до бољих резултата на терену.

Канцеларија за ревизију сваке године објављује извјештаје о финансијској ревизији за више од 70 институција, колико их је формирано на нивоу БиХ, те даје на стотине препорука које иду у правцу побољшања финансијске дисциплине и транспарентног трошења новца из заједничке касе јер стање још није на задовољавајућем нивоу. Извјештајима се бави и Парламент БиХ, а редовно се чују критике да се мора јаче дјеловати јер стање није још на задовољавајућем нивоу, а према неким оцјенама, има посла и за правосудне институције.

Радна група је формирана на иницијативу Центра цивилних иницијатива (ЦЦИ), а сљедећи корак је заједничко анализирање процеса јавне ревизије те идентификовање мјера и модела сарадње између институција с циљем подизања финансијске дисциплине, транспарентности рада и одговорнијег трошења новца.

Представник ЦЦИ Кемал Неџибовић каже за "Глас Српске" да је потребан активнији приступ у пракси и да се институције више ангажују како би уочене грешке биле исправљене. Нагласио је да ће радна група у идућем периоду имати више састанака.

- Циљ је да се идентификују модели сарадње између институција када је у питању процес јавне ревизије, односно ко треба да реагује након објаве извјештаја ревизије. Канцеларија сваке године објави извјештаје, али се након тога ништа не дешава - истакао је Неџибовић. 

Првом састанку су присуствовали предсједавајућа Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламента Душанка Мајкић, предсједавајући Комисије за финансије и буџет Представничког дома Предраг Кожул, главни тужилац БиХ Гордана Тадић, замјеник главног ревизора Јасмин Пилица, те представници агенција за јавне набавке те за борбу против корупције.

Мајкићева је нагласила да, осим Канцеларије за ревизију, одговорност за резултате процеса ревизије припада Парламенту и Савјету министара БиХ те осталим институцијама, агенцијама, тужилаштвима и судовима.

- Желимо да идентификујемо начине сарадње и утврдимо одговорност свих институција у овом процесу. Наш циљ је да одговоримо на питање шта нам треба како бисмо процес ревизије након објављених извјештаја спровели до краја - казала је Мајкићева.

Недостатак одговорности у институцијама и такозвани домино ефекат се годинама помињу као кључни проблеми јер све указује да се бројне грешке понављају из године у годину, а нема санкција за утврђено кршење закона и других аката. И у посљедњем ревизијском циклусу извјештај о извршењу буџета институција БиХ добио је мишљење са резервом.

Механизми

Замјеник генералног ревизора Јасмин Пилица је истакао да су они спремни да активно допринесу раду радне групе чији је циљ резултате ревизијског процеса у БиХ подићи на виши ниво.

- Потребно је ојачати улогу сваке карике у ланцу одговорности и међусобну сарадњу између њих, користећи све механизме које нам нуди постојећи законски оквир, а да би степен имплементације препорука био унапријеђен - истакао је Пилица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана