Republički štab: Postojeće mjere ostaju na snazi do 17. avgusta

Marijana Miljić Bjelovuk
Republički štab: Postojeće mjere ostaju na snazi do 17. avgusta

BANjALUKA - Republički štab za vanredne situacije razmatrao je na današnjoj sjednici informaciju o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, te donio Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, na osnovu kojeg postojeće mjere ostaju na snazi do 17. avgusta.

Prema ovom zaključku, u cilju prevencije širenja virusa korona na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spasavanja stanovništva do 17. avgusta zabranjena sue sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, a radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće ograničeno je na period od šest do 23 časa. Ovo radno vrijeme odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj.

Do 17. avgusta, prema ovom zaključku, dozvoljene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Subjekti kojima je dozvoljeno obavljanje djelatnosti dužni su istu organizovati uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u uputstvu Instituta za sprečavanje pojave i širenja COVID - 19 bolesti na radnom mjestu te mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prema usvojenom zaključku, republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave kao i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su organizovati svoj rad tako što će na ulazu u sve službene prostorije ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama, onemogućiti zadržavanje u prostorijama i pravljenja dužih redova u zatvorenom prostoru. Takođe, moraju održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave, uz kontrolu broja korisnika usluga šalter sala i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

nspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodiće Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Jedinice lokalne samouprave su dužne da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, te da u skladu sa epidemiološkom situacijom na svojoj teritoriji, donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom.

Naredbe o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona  u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, o obaveznom obustavljanju rada u đačkim domovima i vaspitno – obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama, kao i naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija primjenjuju se i nakon stupanja na snagu ovog zaključka.

Donacija

Republički štab za vanredne situacije donio je i zaključak o donaciji prehrambenih proizvoda i lične zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju Humanitarnom društvu „Dobrotvor“ Mostar.

Crveni krst Republike Srpske zadužen je da iz zaliha prihvaćenih donacija „Dobrotvoru“ Mostar raspodijeli 5.000 kilograma brašna, 1.00 šećera i 1.000 litara ulja te maske, rukavice i medicinski alkohol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana