Републички штаб: Постојеће мјере остају на снази до 17. августа

Маријана Миљић Бјеловук
Републички штаб: Постојеће мјере остају на снази до 17. августа

БАЊАЛУКА - Републички штаб за ванредне ситуације разматрао је на данашњој сједници информацију о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, те донио Закључак о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској, на основу којег постојеће мјере остају на снази до 17. августа.

Према овом закључку, у циљу превенције ширења вируса корона на територији Републике Српске и заштите и спасавања становништва до 17. августа забрањена суе сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, а радно вријеме угоститељским објектима за исхрану и пиће ограничено је на период од шест до 23 часа. Ово радно вријеме односи се и на угоститељске објекте за смјештај.

До 17. августа, према овом закључку, дозвољене су такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске.

Субјекти којима је дозвољено обављање дјелатности дужни су исту организовати уз обавезно предузимање мјера прописаних у упутству Института за спречавање појаве и ширења COVID - 19 болести на радном мјесту те могу самостално обављати дезинфекцију пословних простора у складу са упутством Института за јавно здравство Републике Српске.

Према усвојеном закључку, републички органи управе и органи јединица локалне самоуправе као и остали субјекти који врше јавна овлашћења дужни су организовати свој рад тако што ће на улазу у све службене просторије ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама, онемогућити задржавање у просторијама и прављења дужих редова у затвореном простору. Такође, морају одржавати растојање између грађана у затвореним просторима од најмање два метра, уз предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и омогућити рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе, уз контролу броја корисника услуга шалтер сала и матичних служби зависно од простора, одржавање физичке дистанце од два метра и уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

нспекцијски надзор над спровођењем овог закључка спроводиће Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Јединице локалне самоуправе су дужне да своје акте усагласе са овим закључком, те да у складу са епидемиолошком ситуацијом на својој територији, донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим закључком.

Наредбе о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској, о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона  у здравственим установама и установама социјалне заштите, о обавезном обустављању рада у ђачким домовима и васпитно – образовног рада у основним и средњим школама, као и наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација примјењују се и након ступања на снагу овог закључка.

Донација

Републички штаб за ванредне ситуације донио je и закључак о донацији прехрамбених производа и личне заштитне опреме и средстава за дезинфекцију Хуманитарном друштву „Добротвор“ Мостар.

Црвени крст Републике Српске задужен је да из залиха прихваћених донација „Добротвору“ Мостар расподијели 5.000 килограма брашна, 1.00 шећера и 1.000 литара уља те маске, рукавице и медицински алкохол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана