Rekordan broj zaposlenih ispraznio kasu

Vedrana Kulaga
Rekordan broj zaposlenih ispraznio kasu

SARAJEVO - Iako su institucije na nivou BiH lani funkcionisale na osnovu odluka o privremenom finansiranju jer nije bila formirana nova vlast ni usvojen budžet za 2019. godinu, to nije dovelo do ušteda na svim poljima jer su tekući izdaci, od januara do kraja septembra te godine, za četiri miliona veći nego u istom periodu godinu ranije.

Ti podaci su sumirani u izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za devet mjeseci prošle godine koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, a u koji je “Glas Srpske” imao uvid. 

Ukupni rashodi i izdaci institucija BiH zaustavljeni su na 635,57 miliona maraka i manji su za oko 31,9 miliona u odnosu na isti period godinu ranije jer je, kako je istaknuto u izvještaju, prošle godine na snazi bilo privremeno finansiranje, odnosno odluke koje su usvajane kvartalno, a na osnovu kojih su imale na raspolaganju četvrtinu novca od ukupnog iznosa budžeta za 2018. godinu. Zbog toga je, kako su pojasnili nadležni, izvršenje kapitalnih izdataka znatno manje u odnosu na 2018. godinu.

- Budžetski korisnici, naime, nisu bili u mogućnosti započinjati nove ili proširene programe i aktivnosti, nego samo podmirivati potrebne tekuće izdatke i nastaviti realizaciju započetih projekata iz prethodne godine - piše u dokumentu koji je juče usvojen na sjednici Savjeta ministara BiH.

Za pokrivanje tekućih izdataka iz kase je otišlo 601,39 miliona maraka od januara do kraja septembra 2019. godine, što je za oko četiri miliona više u odnosu na devet mjeseci 2018, a podaci pokazuju da su neki izdaci i viši od toga, ali je situacija kompenzovana smanjenjem drugih računa.

Za bruto plate i naknade lani je iskeširano 412,54 miliona, odnosno oko 10,3 miliona više nego u istom periodu godinu ranije.

Tome je, kako je navedeno u izvještaju, doprinio veći broj zaposlenih te unapređenja putem internih popunjavanja radnih mjesta u institucijama na tom zajedničkom nivou vlasti u BiH, gdje radi više od 22.000 osoba u 75 institucija.

Za oko 2,4 miliona su veći i računi na ime naknada troškova zaposlenih. Zaustavljeni su na 87,74 miliona KM.

U poređenju sa periodom od januara do kraja septembra 2018. godine, lani su u tim mjesecima smanjeni izdaci za nabavku materijala te unajmljivanje imovine i opreme jer se nekoliko institucija preselilo u objekte koji su i kupljeni za njihov smještaj. U rasponu od 0,2 do 1,1 milion smanjeni su i izdaci za usluge prevoza i gorivo, telefonske i poštanske usluge te putni troškovi. Materijalni troškovi su, generalno gledajući, smanjeni za oko 8,6 miliona maraka.

Sa računa je otišlo oko deset miliona KM za isplate obaveza na osnovu sudskih presuda i članarine u međunarodnim organizacijama.

Dio izvještaja o izvršenju budžeta i međunarodnih obaveza BiH za devet mjeseci prošle godine je, kao i ranijih godina, posvećen stanju u oblasti spoljnog duga zemlje. Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, ukupni rashodi za servisiranje tog duga iznosili su u tom periodu 575,78 miliona maraka, što je za oko 50 miliona manje nego za prvih devet mjeseci 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana