Рекордан број запослених испразнио касу

Ведрана Кулага
Рекордан број запослених испразнио касу

САРАЈЕВО - Иако су институције на нивоу БиХ лани функционисале на основу одлука о привременом финансирању јер није била формирана нова власт ни усвојен буџет за 2019. годину, то није довело до уштеда на свим пољима јер су текући издаци, од јануара до краја септембра те године, за четири милиона већи него у истом периоду годину раније.

Ти подаци су сумирани у извјештају о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза за девет мјесеци прошле године који је припремило Министарство финансија и трезора БиХ, а у који је “Глас Српске” имао увид. 

Укупни расходи и издаци институција БиХ заустављени су на 635,57 милиона марака и мањи су за око 31,9 милиона у односу на исти период годину раније јер је, како је истакнуто у извјештају, прошле године на снази било привремено финансирање, односно одлуке које су усвајане квартално, а на основу којих су имале на располагању четвртину новца од укупног износа буџета за 2018. годину. Због тога је, како су појаснили надлежни, извршење капиталних издатака знатно мање у односу на 2018. годину.

- Буџетски корисници, наиме, нису били у могућности започињати нове или проширене програме и активности, него само подмиривати потребне текуће издатке и наставити реализацију започетих пројеката из претходне године - пише у документу који је јуче усвојен на сједници Савјета министара БиХ.

За покривање текућих издатака из касе је отишло 601,39 милиона марака од јануара до краја септембра 2019. године, што је за око четири милиона више у односу на девет мјесеци 2018, а подаци показују да су неки издаци и виши од тога, али је ситуација компензована смањењем других рачуна.

За бруто плате и накнаде лани је искеширано 412,54 милиона, односно око 10,3 милиона више него у истом периоду годину раније.

Томе је, како је наведено у извјештају, допринио већи број запослених те унапређења путем интерних попуњавања радних мјеста у институцијама на том заједничком нивоу власти у БиХ, гдје ради више од 22.000 особа у 75 институција.

За око 2,4 милиона су већи и рачуни на име накнада трошкова запослених. Заустављени су на 87,74 милиона КМ.

У поређењу са периодом од јануара до краја септембра 2018. године, лани су у тим мјесецима смањени издаци за набавку материјала те унајмљивање имовине и опреме јер се неколико институција преселило у објекте који су и купљени за њихов смјештај. У распону од 0,2 до 1,1 милион смањени су и издаци за услуге превоза и гориво, телефонске и поштанске услуге те путни трошкови. Материјални трошкови су, генерално гледајући, смањени за око 8,6 милиона марака.

Са рачуна је отишло око десет милиона КМ за исплате обавеза на основу судских пресуда и чланарине у међународним организацијама.

Дио извјештаја о извршењу буџета и међународних обавеза БиХ за девет мјесеци прошле године је, као и ранијих година, посвећен стању у области спољног дуга земље. Према подацима Министарства финансија и трезора БиХ, укупни расходи за сервисирање тог дуга износили су у том периоду 575,78 милиона марака, што је за око 50 милиона мање него за првих девет мјесеци 2018. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана