Referendum o pravosuđu ponovo u Skupštini

Darko Momić
Referendum o pravosuđu ponovo u Skupštini

Banjaluka - Presuda Suda BiH kojom je ratni komandant Armije RBiH u Srebrenici Naser Orić pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima na površinu je ponovo izbacila pitanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, a predstavnici parlamentarnih partija u Srpskoj tvrde da nemaju ništa protiv da se inicijativa o referendumu ponovo pokrene.

Međutim, niko još ne daje nagovještaj da će baš njegova stranka pokrenuti inicijativu. Ipak, mandatar za sastav nove Vlade RS Radovan Višković na pitanje “Glasa Srpske” o toj mogućnosti dao je vrlo indikativan odgovor.

- Doći će i to pitanje na dnevni red. Sačekajte ekspoze, pa ćete čuti - rekao je Višković.

Mogućnost da se to pitanje ponovo nađe na dnevnom redu daju zaključci Narodne skupštine RS sa sjednice održane 7. novembra prošle godine na kojoj je stavljena van snage Odluka o raspisivanju republičkog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Jedan od zaključaka precizno kaže da “Narodna skupština RS smatra da je potrebno Odluku o sprovođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH ponovo vratiti na dnevni red u NSRS i sprovesti je i to čim bude postignut konsenzus svih značajnih političkih subjekata u NSRS i Parlamentu BiH, a sa sjedištem u Republici Srpskoj”.

Predstavnici parlamentarnih partija u Srpskoj slažu se da o ovom pitanju treba postići konsenzus. Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić kaže da to pitanje treba pokrenuti i da ne želi uopšte da ulazi u to ko će i kako to da uradi.

- Poenta je da se postigne konsenzus, a ne kao do sada da neko nekoga mora da zove da djelujemo jedinstveno. Valjda je sada svima jasno da Sud BiH ne funkcioniše onako kako bi trebalo i da je to politički projekat koji svojim odlukama i presudama treba da izmijeni i ono što se dešavalo u ratu. U narednom periodu svi relevantni politički subjekti treba da sjednu za sto i dogovore se kako se ponašati i kakve korake treba preduzeti o pitanju Suda i Tužilaštva BiH - kaže Žunić za naš list.

Šef Kluba poslanika DNS-a Darko Banjac kaže da u ovoj stranci nisu raspravljali o ovom pitanju, ali da sigurno neće biti prepreka.

- Štaviše, smatramo da to treba vratiti na dnevni red, jer je presudom Naseru Oriću pravosuđe na nivou BiH pokazalo da primjenjuje selektivnu pravdu i da je to u stvari pravosuđe samo za Srbe - kaže Banjac.

Identično mišljenje dijeli i njegova dojučerašnja stranačka koleginica Spomenka Stevanović, koja je na čelu Nezavisnog demokratskog kluba poslanika.

- Bez stava kluba ne mogu da kažem da li smo spremni da mi pokrenemo inicijativu da se referendum vrati na dnevni red, ali sigurno ne bismo bili protiv toga - kaže Stevanovićeva.

Šef Kluba PDP-a Perica Bundalo kaže da nije na opoziciji da pokreće inicijativu, jer to treba da rade vladajuće partije.

- Postoji parlamentarna većina u NSRS, a izvjesno je da će iste stranke činiti većinu i na nivou BiH. Na onome ko ima većinu je da pokrene inicijativu, a mi ćemo se onda izjasniti povodom te inicijative - kaže Bundalo.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić kaže da treba bojkotovati Sud i Tužilaštvo BiH, ali nije optimista kada je riječ o njihovom eventualnom stavljanju van zakona.

- Naravno da bismo to podržali, ali, nažalost, realnost je takva da sve što se nalazi na nivou BiH ne mogu promijeniti ni mnogo veće sile od nas. U svakom slučaju, SDS će podržati sve što je od vitalnog nacionalnog interesa za Republiku Srpsku i srpski narod - kaže Stanić.

Odluka

Narodna skupština RS je Odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH usvojila 15. jula 2015. godine. Referendumsko pitanje trebalo je da glasi: - Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika i međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru RS.

Ta odluka je tek 20. septembra 2017. godine objavljena u “Službenom glasniku RS”, da bi 7. novembra prošle godine bila stavljena van snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana