Izetbegović, Komšić i Radončić grabe svu vlast

Željka Domazet
Izetbegović, Komšić i Radončić grabe svu vlast

SARAJEVO - Danas je petak 13. Nekima neće biti sretan, ali sam uvjeren da će biti dobar za BiH. Učinićemo sve da Savjet ministara BiH bude formiran do 23. decembra, tako da bi 24. u Brisel mogao otići Program reformi koji se odnosi na NATO put BiH, rekao je u petak lider SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka sa liderima SBB-a i DF-a Fahrudinom Radončićem i Željkom Komšićem.

Kazao je da je očekivao dogovor u kome će se stvari rješavati “po vertikali”, od Savjeta ministara, preko Vlade FBiH i kantona, pa i u Kantonu Sarajevo, gdje će za premijera, kako kaže, izabrati “neku nestranačku ličnost”.

Izetbegović je konstatovao da su on, Radončić i Komšić postigli dogovor  o “probosanskoj i bošnjačkoj koaliciji” i da će zajedno ući u vlast na zajedničkom, federalnom, nivou Kantona Sarajevo, ali i drugih kantona gdje budu imali većinu. Izetbegović je potvrdio da će ministar inostranih poslova u Savjetu ministara biti Bisera Turković, ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić, a ministar odbrane Sifet Podžić, dok će četiri zamjeničke pozicije u Savjetu ministara pripasti SDA.

Kazao je da će se zajednički dogovoriti o izboru premijera Kantona Sarajevo, da će SDA dobiti sedam ministarskih mjesta, SBB tri i dva DF. Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo biće iz SDA.

- Imamo jako dobro ime i prihvatljivo za sve tri stranke i za građane Kantona Sarajevo. Mislim da svi možemo biti zadovoljni. Želimo napraviti iskorak. Kad je u pitanju FBiH, takođe imamo sporazum i tu pozivamo gospodina Čovića i HDZ da otvore proces rekonstruisanja i formiranja federalnog nivoa vlasti, da povuku prvi potez imenovanjem predsjednika i dva zamjenika predsjednika FBiH - kazao je Izetbegović.

U cijelom dogovoru očekuje se reakcija HDZ-a.

- Pozivam gospodina Čovića da nam što prije predloži i da ime budućeg predsjednika FBiH da bismo mogli ući u implementaciju izbornih rezultata - kazao je Radončić.

Savjet ministara do Božića

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) rekla je za “Glas Srpske” da vjeruje da će Savjet ministara biti formiran do katoličkog Božića.

- Mi smo zakazali redovnu sjednicu Predstavničkog doma za 18. decembar i ukoliko budu dostavljena imena svih ministara i zamjenika ministara kako najavljuju iz stranaka okupljenih oko SDA i izvršene provjere do tada, ta tačka dnevnog reda može biti uvršćena u dnevni red ove sjednice. Vjerovatno nije realno da će CIK i SIPA do 18. izvršiti sve provjere, ali mi smo planirali da hitnu sjednicu Savjeta ministara održimo 23. decembra. Vjerujem da će za sedam dana biti izvršene sve provjere - kazala je Krišto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana