Pusić: Nestabilnost iz BiH može se prenijeti i na Hrvatsku

oslobodnje.ba
Pusić: Nestabilnost iz BiH može se prenijeti i na Hrvatsku

Sarajevo - Šef hrvatske diplomatije Vesna Pusić smatra je da je interes Hrvatske da na svojim granicama ima što stabilniju i sigurniju Bosnu i Hercegovini jer bi se, upozorava, nestabilnost te države mogla prenijeti i na Hrvatsku.

Upravo zato, navela je u intervjuu sarajevskom "Oslobođenju", Hrvatska zagovara novi pristup Evropske unije prema BiH koji bi pomogao da ta zemlja brže sprovede potrebne reforme i tako sebi otvori put ka mogućem članstvu u Uniji.

"Ideja je da se umjesto čekanja da BiH ispuni preduslove, kriterijumi (za članstvo) ugrade u jedan integralni proces postupnog približavanja BiH Uniji pa da onda, recimo, implementacija presude 'Sejdić-Finci' može da bude i posebno poglavlje u pregovorima i da ustavne promjene izbornog zakona postanu sastavni dio procesa približavanja", objasnila je ona.

Ponovila je poruku koju je sagovornicima u BiH prenijela tokom jučerašnje posjete, da nije riječ o snižavanju kriterijuma za članstvo u Uniji, već da se radi o tome kako da se ti kriterijumi dostignu što je prije moguće.

Upitana o "trećem entitetu" u BiH, Pusićeva je rekla da je to za Hrvatsku "završena priča", tim prije što je riječ o ideji oko koje ni u BiH nema saglasnosti.

"Ja sam u jednom trenutku razmišljala o pet entiteta kao o nekom mogućem rješenju. Međutim, treba biti realan - svako rješenje o kojem govoriš ne može biti pitanje tvoje lične političke promocije, nego mora biti povezano s planetom Zemljom. Drugim riječima, mora biti ostvarivo", navela je hrvatska ministarka.

Hrvatska funkcionerka je, ipak, istakla da je bilo "pretjerano" oduzeti gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću titulu počasnog građanina Sarajeva samo zato što je, kaže, spomenuo treći entitet, "jer on ima pravo na mišljenje, što nikome ne smije biti zabranjeno", prenijela je Hina.

"I ja sam vjerovatno među ljudima koji se najčešće ne slažu s Bandićem, ali zbog toga ne mislim da mu treba nešto oduzimati", dodala je ona, uz ocjenu da je sva ta priča oko zagrebačkog gradonačelnika rezultat predizborne atmosfere.

O izjavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojima on spominje mogućost otcjepljenja tog entiteta od BiH po "ukrajinskom scenariju", Pusićeva je rekla da takvi planovi, s obzirom na okruženje u regionu, uopšte nisu realni.

Osvrnuvši se još jednom i na Srbiju nakon izbora, šefica hrvatske diplomatije smatra da je sada najvažnije da zemlja krene naprijed, čime će ujedno pomoći cijelom regionu. Dobar izborni rezultat Aleksandra Vučića ocjenjuje kao "rezultat njegovog opredjeljenja za normalizaciju odnosa s Kosovom i podršku evropskoj orijentaciji zemlje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana