PROBOJ KORIDORA Kako je proglašena pobjeda: Put je slobodan, srećan Vidovdan

Vedrana Kulaga Simić
General-pukovnik Novica Simić
Foto: GS | General-pukovnik Novica Simić

MODRIČA - Rat u Modriči počeo je 3. maja. Komšije su počele da pucaju jedni na druge, a mi smo prvi put proživljavali smrti najmilijih. To je bilo stanje haosa, rat je zavladao gradskim područjem. U jednom trenutku je neko iz kriznog štaba zvao i pitao gdje je taj novinar, sa porukom da se odmah javi na istureno komandno mjesto. Pod čuvenom kruškom.

Riječi su to čuvenog novinara iz Modriče Vida Blagojevića, koji je prvi prošao kroz probijeni koridor tog junskog dana sa krajiške strane preko Trebave i Duge njive. Vraćajući se u te istovremeno teške, neizvjesne i srećne dane, prisjeća se kako mu je polovinom maja naređeno da ide u Srbiju po radio stanicu.

- Krenuli smo preko Ozrena i Tuzle i došli u RTV Beograd, za koju sam bio dopisnik od marta. Rekao sam zbog čega sam došao, da su ovi uzeli našu gradsku radio stanicu koja je bila na srednjem talasu i da nas ubiše dezinformacijama, čime dodatno sluđuju, ionako ratom sluđen narod - priča Blagojević.

Direktor sa kojim je pričao mu je rekao da je kamo sreće došao juče, bila bi tu.

- Mislio sam da je to onaj stari fazon, ali uzeo je telefon i nazvao nekoga, pitao gdje je radio stanica koja je trebalo da ide za Petrovac, taj neko je rekao da je tu, da nije otišla, onda je kazao da je donesu u kancelariju. Bila je to kutija od 110 vati. Bio sam presrećan, sačekali smo antenu iz Čačka i transportovali to u Modriču, te smo 28. maja u 17 časova počeli da emitujemo program bukvalno iz šume. Sa Duge njive. Tu smo, u jednoj sobici, nas četvorica napravili radio stanicu - nastavio je.

Ono što je kuriozitet jeste da su je sklapali, uz njega kao profesora geografije koji je jedini imao dodira sa novinarstvom, još i autoelektričar Savo Gajić, student elektrotehnike Saša Savić i profesor srpskog jezika Dragan Simić.

- Kada nam je proradio radio, bili smo presrećni i kada je počeo proboj koridora, bio je glavno sredstvo informisanja za ovo područje. Tu je bilo i komandno mjesto, odmah uz tu kućicu pod onom famoznom kruškom. Dobijali smo informacije, odmah ih čitali, a upućivali smo ih i za Banjaluku i ostale medije - ispričao je za “Glas” uoči 30. godišnjice operacije “Koridor 92”.

Kao terenac, na borbene linije, išao je sa malim diktafonom, a Radio Modriča je bio sve za narod, od Modriče, Trebave, Odžaka, Vučijaka, Posavine. Kada je 24. juna počela operacija “Koridor”, za dva dana je naša vojska probila uzak pojas, ali bilo je to, kako opisuje, jedno sokače koje je vodilo “tamo gdje nas je srce vuklo”. U Srbiju.

- Ja sam 27. ujutru prošao na putu ka Beogradu, gdje sam bio gost na radiju kao prvi čovjek koji je prošao kroz to sokače koje je spajalo istok i zapad, koje je donosilo kiseonik bebama - istakao je Blagojević.

U Modriču se ušlo zvanično dan kasnije, a tada je u mikrofon Radetu Maleševiću i njemu general Novica Simić izgovorio čuvenu rečenicu da je put slobodan, čestitajući veliki srpski praznik Vidovdan.

- Kasnije su nam govorili ljudi iz Miloševca, odnosno Šamca, da su se, kada su čuli Radio Modriču, toliko obradovali jer su mislili da više niko ne postoji s ove strane. Značaj medija u tom periodu je bio neprocjenjiv - zaključio je Blagojević.

Vojna operacija “Koridor 92” je akcija vojske i policije Republike Srpske za koju je okidač bila smrt 12 beba u Banjaluci, zbog nedostatka kiseonika. Operaciju je vodio tadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa general Momir Talić. Nakon višemjesečnih borbi i velikih gubitaka, njom je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapada Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. Oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, kompletna operacija završena je 6. oktobra, a kao legendarna ostala je naredba koju je Talić izdao Novici Simiću kad je sve počelo:

- Hoću koridor do Vidovdana, makar bio kozja staza.

Sa Trebave vila

Uz pomoć jednog mikrofona i harmonike, kako je ispričao Vid Blagojević, snimili su najpopularniju ratnu pjesmu “Progovara sa Trebave vila” ili “Na Vidovdan 1992”.

- To se toliko slušalo da su pojedinci koji su putovali za inostranstvo naručivali kod nas da im nasnimamo cijelu kasetu i s jedne i druge strane istu pjesmu da mogu da je slušaju tokom cijelog puta - otkrio je.

Vezani tekst:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana