Prilagoditi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Agencije
Prilagoditi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Sarajevo - Ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak rekao je da je Slovačkoj veoma stalo da BiH napravi pomak ka EU tokom slovačkog predsjedavanja Unijom, a ključni uslov za to je prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Lajčak je u razgovoru sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom naglasio da bez prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čak ni pod uslovom da sve drugo bude urađeno, neće biti moguće dobiti pozitivno mišljenje od EU.


On je istakao da je u interesu Slovačke da BiH bude što je moguće više zastupljena za vrijeme slovačkog predsjedavanja EU, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Lajčak je izrazio nadu da će Slovačka biti u mogućnosti da, već sredinom jula na Savjetu za spoljne poslove EU, na dnevni red uvrsti BiH, kako ne bi ponovo nastala velika pauza u integracionom procesu BiH.

"Slovačka namjerava da tokom predsjedavanja napravi izuzetak, i da osim zemalja kandidata za članstvo u EU, pozove i BiH da, početkom jeseni učestvuje na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova i evropskih integracija", rekao je Lajčak.

Crnadak, koji je boravio u radnoj posjeti Slovačkoj, pozdravio je odlične odnose između BiH i Slovačke, kao i intenzitet bilateralnih kontakata na visokom i najvišem nivou.

On je naglasio da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja, te se nada da će bilateralna saradnja biti nastavljena i dalje razvijana na obostranu korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana