Predstavnici EU u BiH: Najoštrije osuđujemo napad na aktiviste "BH Povorke ponosa"

GS
Predstavnici EU u BiH: Najoštrije osuđujemo napad na aktiviste "BH Povorke ponosa"

Predstavnici EU u BiH osudili su sinoćnji napad na aktiviste "BH Povorke ponosa" u Banjaluci.

- Najoštrije osuđujemo nasilje u Banjaluci. Riječi imaju posljedice. Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovno na meti verbalnih napada političara iz Republike Srpske, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi - objavljeno je sinoć na zvaničnom Twitter profilu Evropske unije u BiH.

Predstavnici EU u BiH su pozvali vlasti Republike Srpske da, kako navode, preduzmu neophodne korake da u potpunosti istraže sinoćnje nasilje, kao i da “preduzmu mjere za sprječavanje budućih incidenata”, prenose Nezavisne.

- Navodi da policija prisutna na licu mjesta i da nije uspjela da spriječi napade zabrinjavaju, ako su tačne -  navode iz Delegacije EU u BiH.

Napad

Jednoj osobi sinoć je ukazana ljekarska pomoć u Službi hitne medicinske pomoći u Banjaluci zbog povreda koje je zadobila kada je, kako je prijavljeno policiji, više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana koja se samoinicijativno okupila ispred prostorija nevladine organizacije u ulici Krfska u tom gradu. Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je da policijski službenici te uprave preduzimaju sve mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja krivičnog djela nasilničko ponašanje i otkrivanja izvršilaca.

U saopštenju se navodi da je nadležnoj policijskoj stanici oko 18.45 časova prijavljeno narušavanje javnog reda i mira ispred prostorija nevladine organizacije u ulici Krfska na način da je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana koja se samoinicijativno okupila ispred tih prostorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana