Povezivanje regiona od ključnog značaja

Svjetlana Šurlan
Povezivanje regiona od ključnog značaja

Beograd - Republika Srpska i Srbija treba zajedno da rade na usklađivanju zakonskih okvira dvije zemlje, ali i regiona, čije je povezivanje jedan od načina bržeg približavanja Evropskoj uniji.

To je poruka upućena sa Foruma za uspostavljanje zajedničkog okvira za poslovanje u regionu, koji je juče održan u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" u Beogradu.

Premijerka RS Željka Cvijanović istakla je da je izuzetno važno da se zajedno radi na standardizaciji i usklađivanju regulatornog okvira u regionu.

Ona je, otvarajući Forum, podsjetila da je Srpska mnogo stvari i prakse kopirala od Srbije, ali i da Srbija može ponekad da pogleda na dobre stvari u Srpskoj gdje je napravljen određen pomak. Ona je ocijenila da još ima mnogo neiskorišćenih resursa i u Srbiji i u Srpskoj.

- Još smo zarobljenici starih navika, koje su loše i prevaziđene. To nisu navike moderne ekonomije i ne mogu obezbjeđivati novo zapošljavanje - rekla je Cvijanovićeva.

Što se tiče parafiskalnih nameta, ona je rekla da je bila uplašena kada je na jednom mjestu vidjela šta se sve izmisli i pripiše ljudima koji hoće da zapošljavaju i ostvaruju profit.

- Evidentirali smo to i polako ćemo početi da to smanjujemo - navela je ona.

Dodala je da je energetika još jedan neiskorišćeni resurs u kojem se može postizati više i bolje. U privrednom zakonodavstvu, istakla je, treba mijenjati zakone da bismo ispratili potrebe poslovne zajednice, društva i razvoja kojem se teži.

Kao problem je navela ratifikacije na nivou BiH koje se čekaju i po dvije godine, te naglasila da sve mora biti "prohodnije", bez obzira na političke animozitete.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je za Vladu Srbije jedan od prioriteta regionalna saradnja. Istakla je da je Srbiji strateški cilj ulazak u EU, te da je jedan od zadataka infrastrukturno i ekonomsko povezivanje.

- Jedan od važnijih projekata je most Ljubovija - Bratunac i očekujemo uskoro napredak u otvaranju graničnog prelaza - rekla je Brnabićeva i dodala da će se, ako bude problema pri otvaranju graničnog prelaza, ići na otvaranje alternativnog graničnog prelaza.

Premijerke Srbije i RS razgovarale su i na neformalnom sastanku održanom u Vili RS u Beogradu. Sastanku i Forumu prisustvovalo je i nekoliko ministara dvije vlade, gradonačelnici i predsjednici opština i čelnici uspješnih kompanija koje posluju u regionu.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić istakao je da Srpska raspolaže nizom projekata u sektoru energetike koji još nisu finansijski zatvoreni i pozvao investitore da ulažu u Srpsku.

- Određen broj energetskih projekata već je usmjeren ka nekim investitorima, ali nije prepreka da se još neko uključi u to partnerstvo - naglasio je Đokić.

Zajednička sjednica

Ana Brnabić najavila je da će zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske biti održana 10. novembra.

Pozvala je ministarstva i privrednike da pripreme prijedloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana