Porasli troškovi i broj zaposlenih u institucijama BiH: Ceh za plate skočio za sedam miliona

Vedrana Kulaga
Porasli troškovi i broj zaposlenih u institucijama BiH: Ceh za plate skočio za sedam miliona

Sarajevo - Iako su na snazi odluke o privremenom finansiranju rada institucija na nivou BiH, jer još nije usvojen budžet za ovu godinu, to nije zaustavilo rast troškova za plate zaposlenih u prvoj polovini ove godine, za šta je iskeširano oko sedam miliona više u odnosu na isti period lani, a račun su podebljale i naknade te izgubljeni sudski sporovi.

To su pokazali najnoviji podaci o stanju u kasi institucija na nivou BiH na kraju juna ove godine.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta i međunarodnih obaveza BiH u prvih šest mjeseci ove godine, koji je usvojen u četvrtak na sjednici Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu, ukupni prihodi dostigli su 443,5 miliona maraka, a rashodi 416,5 miliona.

Iz Savjeta je, nakon sjednice, saopšteno da su rashodi manji za oko 17,6 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine, te da je zbog privremenog finansiranja znatno manje izvršenje kapitalnih izdataka.

Računi za plate i naknade zaposlenih su, s druge strane, veći i to za gotovo sedam miliona.

- Za bruto plate i naknade isplaćeno je 274,8 miliona maraka. To je za oko 6,9 miliona više u odnosu na isti period prethodne godine zbog većeg broja zaposlenih u prvoj polovini 2019. godine u odnosu na isti period lani, te zbog unapređenja zaposlenih putem internog popunjavanja upražnjenih radnih mjesta - piše u polugodišnjem izvještaju o izvršenju budžeta.

U institucijama BiH je na kraju juna radilo 435 osoba više nego u istom periodu lani, a najviše na to uticalo je značajno zapošljavanje u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH pred kraj 2018. godine.

- To se odrazilo na veći broj zaposlenih u prvom polugodištu 2019. godine, a brojno stanje je manje za 52 radnika u odnosu na kraj 2018. godine - navedeno je u dokumentu Ministarstva finansija i trezora BiH.

Presjek stanja je pokazao da je na zajedničkom nivou, u prosjeku u prvoj polovini godine bilo 22.317 zaposlenih, a posljednjeg dana juna na platnim spiskovima bila su 22.332 imena.

Više novca dato je i za pokrivanje troškova naknada zaposlenih. Za to je u prvih šest mjeseci iskeširano 54,7 miliona, odnosno oko 1,1 milion KM više nego od januara do kraja juna prošle godine, ali nije naveden razlog zbog čega su povećani rashodi na toj stavci.

U okviru materijalnih troškova najviše novca, kako je navedeno, dato je za ugovorene i druge posebne usluge, odnosno 15,8 miliona, uz opasku da je to za 0,6 miliona manje u poređenju sa istim periodom prošle godine.

- Najviše je smanjena nabavka materijala i to za oko 3,9 miliona maraka zbog privremenog finansiranja, jer nisu realizovane javne nabavke robe - kazali su u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Manje novca dato je i za pokrivanje putnih troškova, tekuće održavanje te za telefonske i poštanske usluge, smještaj institucija, jer su neke od njih preselile u objekte koji su kupljeni za njih, a veći troškovi zabilježeni su još samo kada je riječ o uslugama prevoza i goriva, te komunalijama.

Sa jedinstvenog računa trezora uzeto je nešto više od 11 miliona KM, a novac je, između ostalog, utrošen za izmirivanje članarina BiH u raznim međunarodnim organizacijama, obaveza prema UNDP-u te isplatu obaveza po pravosudnim sudskim presudama.

Izgubljene parnice BiH i njenih institucija su, u prvoj polovini godine, koštale građane 3,5 miliona, što je za oko 0,3 miliona više nego u istom periodu prošle godine.

BiH će zbog višemjesečne političke krize na zajedničkom nivou vlasti, kako stvari stoje, godinu završiti bez usvojenog budžeta. Zbog toga je već spremna nova odluku o privremenom finansiranju za period od oktobra do kraja decembra, na osnovu koje će biti omogućena isplata plata i naknada dok će brojni projekti i dalje sačekati bolje dane.

Spoljni dug

Za regulisanje obaveza koje se tiču spoljnog duga BiH u prvoj polovini ove godine isplaćeno je 380,69 miliona maraka. Na otplatu glavnice odnose se 318,34 miliona, a na otplatu kamate, servisnih i drugih troškova 62,35 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana