Порасли трошкови и број запослених у институцијама БиХ: Цех за плате скочио за седам милиона

Ведрана Кулага
Порасли трошкови и број запослених у институцијама БиХ: Цех за плате скочио за седам милиона

Сарајево - Иако су на снази одлуке о привременом финансирању рада институција на нивоу БиХ, јер још није усвојен буџет за ову годину, то није зауставило раст трошкова за плате запослених у првој половини ове године, за шта је искеширано око седам милиона више у односу на исти период лани, а рачун су подебљале и накнаде те изгубљени судски спорови.

То су показали најновији подаци о стању у каси институција на нивоу БиХ на крају јуна ове године.

Према извјештају о извршењу буџета и међународних обавеза БиХ у првих шест мјесеци ове године, који је усвојен у четвртак на сједници Савјета министара БиХ у техничком мандату, укупни приходи достигли су 443,5 милиона марака, а расходи 416,5 милиона.

Из Савјета је, након сједнице, саопштено да су расходи мањи за око 17,6 милиона КМ у односу на исти период претходне године, те да је због привременог финансирања знатно мање извршење капиталних издатака.

Рачуни за плате и накнаде запослених су, с друге стране, већи и то за готово седам милиона.

- За бруто плате и накнаде исплаћено је 274,8 милиона марака. То је за око 6,9 милиона више у односу на исти период претходне године због већег броја запослених у првој половини 2019. године у односу на исти период лани, те због унапређења запослених путем интерног попуњавања упражњених радних мјеста - пише у полугодишњем извјештају о извршењу буџета.

У институцијама БиХ је на крају јуна радило 435 особа више него у истом периоду лани, а највише на то утицало је значајно запошљавање у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ пред крај 2018. године.

- То се одразило на већи број запослених у првом полугодишту 2019. године, а бројно стање је мање за 52 радника у односу на крај 2018. године - наведено је у документу Министарства финансија и трезора БиХ.

Пресјек стања је показао да је на заједничком нивоу, у просјеку у првој половини године било 22.317 запослених, а посљедњег дана јуна на платним списковима била су 22.332 имена.

Више новца дато је и за покривање трошкова накнада запослених. За то је у првих шест мјесеци искеширано 54,7 милиона, односно око 1,1 милион КМ више него од јануара до краја јуна прошле године, али није наведен разлог због чега су повећани расходи на тој ставци.

У оквиру материјалних трошкова највише новца, како је наведено, дато је за уговорене и друге посебне услуге, односно 15,8 милиона, уз опаску да је то за 0,6 милиона мање у поређењу са истим периодом прошле године.

- Највише је смањена набавка материјала и то за око 3,9 милиона марака због привременог финансирања, јер нису реализоване јавне набавке робе - казали су у Министарству финансија и трезора БиХ.

Мање новца дато је и за покривање путних трошкова, текуће одржавање те за телефонске и поштанске услуге, смјештај институција, јер су неке од њих преселиле у објекте који су купљени за њих, а већи трошкови забиљежени су још само када је ријеч о услугама превоза и горива, те комуналијама.

Са јединственог рачуна трезора узето је нешто више од 11 милиона КМ, а новац је, између осталог, утрошен за измиривање чланарина БиХ у разним међународним организацијама, обавеза према УНДП-у те исплату обавеза по правосудним судским пресудама.

Изгубљене парнице БиХ и њених институција су, у првој половини године, коштале грађане 3,5 милиона, што је за око 0,3 милиона више него у истом периоду прошле године.

БиХ ће због вишемјесечне политичке кризе на заједничком нивоу власти, како ствари стоје, годину завршити без усвојеног буџета. Због тога је већ спремна нова одлуку о привременом финансирању за период од октобра до краја децембра, на основу које ће бити омогућена исплата плата и накнада док ће бројни пројекти и даље сачекати боље дане.

Спољни дуг

За регулисање обавеза које се тичу спољног дуга БиХ у првој половини ове године исплаћено је 380,69 милиона марака. На отплату главнице односе се 318,34 милиона, а на отплату камате, сервисних и других трошкова 62,35 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана