Policijska akcija u Banjaluci zbog krijumčarenja razornog eksploziva iz BiH u Austriju

Nebojša Tomašević
Policijska akcija u Banjaluci zbog krijumčarenja razornog eksploziva iz BiH u Austriju

BANjALUKA - Policija na području Banjaluke, po nalogu Tužilaštva BiH, istražuje krijumčarenje oko četiri i po kilograma vrlo razornog eksploziva sa područja BiH u Austriju.

Eksploziv je prokrijumčaren u Austriju, gdje je jedna osoba procesuirana i osuđena na višegodišnju kaznu zatvora

- Na području Banjaluke meta operacije je jedan osumnjičeni a pretresi se vrše na ukupno dvije lokacije. Istraga se odnosi na krijumčarenje oko 4,5 kilograma razornog eksploziva „nitropent“, zajedno sa štapinima  i mehanizmima za daljinsko aktiviranje, uključujući daljinske i sabotažne upaljače, a koji se često koristi u izvršenjima terorističkih akata i kriminogenih aktivnosti. Pronađeni su dokazni materijali bitni za postupak. Opreracija se realizuje u suradnji sa partnerskim institucijama Austrije - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Naglasili su da je cilj akcije procesuiranje krivičnih djela organizovanog kriminala, neovlašćenog prometa  oružja i vojne opreme i neovlaštenog prometa opojnih droga.

- Aktivnosti  BiH odnose se na osobu koja je učestovala  u nabavci, skrivanju i krijumčarenju eksploziva iz BiH ka Austriji. Takođe, izvršeno je krijumčarenje i manje količine opojne droge. Nakon što se aktivnosti okončaju, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu - navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Dodali su da u akciji učestvuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i istražioci Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana