Policija spremna, migranti nervozni

Milijana Latinović
Policija spremna, migranti nervozni

BIHAĆ - Policija Unsko-sanskog kantona spremna je da u bilo kojem trenutku obezbjeđuje premještanje migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća u kasarnu “Blažuj” u Sarajevu i samo čekaju zeleno svjetlo nadležnih.

Potvrdio je to juče za “Glas Srpske” portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić, naglasivši da on nije ovlašćen za iznošenje informacija o tome kada će migranti krenuti iz Bihaća.

- Ukoliko se od nas to bude tražilo i kad god bude organizovano spremni smo i imamo dovoljno snaga da bismo obezbijedili taj proces. Takve situacije ne najavljujemo. Kad god da bude dogovoreno izmještanje migranata, mi smo spremni - istakao je Šiljdedić.

Službenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) bili su juče na terenu i obavljali pripreme za premještaj migranata, kao i pripremu privremenih smještaja i adaptaciju lokacije u Blažuju.

Iz Crvenog krsta Bihaća juče su istakli da će pomagati migrantima gdje god da se oni nalazili. Predstavnik te organizacije Selam Midžić rekao je za federalne medije da nema naznaka da će selidba migranata početi danas te da time i neće biti riješiti ovaj problem.

- Ne očekujem da će u ponedjeljak doći do nekog bitnog rješenja, što se tiče odlaska migranata bilo gdje. Imamo stanje u zemlji kakvo jeste, opstruisanje od strane drugih gradova i kantona da prihvate migrante i da nam pomognu, a to nema veze sa humanošću i jedinstvom građana - rekao je Midžić.

Prema navodima federalnih medija migranti u Vučjaku znaju za moguće izmještanje sa te lokacije, ali su poručili da ih odatle mogu odvesti samo na silu. Transport migranata na novu lokaciju dogovoren je u petak, tokom sastanka ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i kantonalnog premijera Mustafe Ružnića.

Prekinut štrajk

U Crvenom krstu juče su istakli da su migranti u subotu ipak obustavili štrajk glađu. Naveli su da su četvrtog dana gladovanja prekinuli štrajk, jer su shvatili da nisu sami i da ova organizacija nastoji da im pomogne te da im je potom podijeljena hrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana