Полиција спремна, мигранти нервозни

Милијана Латиновић
Полиција спремна, мигранти нервозни

БИХАЋ - Полиција Унско-санског кантона спремна је да у било којем тренутку обезбјеђује премјештање миграната из кампа Вучјак код Бихаћа у касарну “Блажуј” у Сарајеву и само чекају зелено свјетло надлежних.

Потврдио је то јуче за “Глас Српске” портпарол Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона Але Шиљдедић, нагласивши да он није овлашћен за изношење информација о томе када ће мигранти кренути из Бихаћа.

- Уколико се од нас то буде тражило и кад год буде организовано спремни смо и имамо довољно снага да бисмо обезбиједили тај процес. Такве ситуације не најављујемо. Кад год да буде договорено измјештање миграната, ми смо спремни - истакао је Шиљдедић.

Службеници Међународне организације за миграције (ИОМ) били су јуче на терену и обављали припреме за премјештај миграната, као и припрему привремених смјештаја и адаптацију локације у Блажују.

Из Црвеног крста Бихаћа јуче су истакли да ће помагати мигрантима гдје год да се они налазили. Представник те организације Селам Миџић рекао је за федералне медије да нема назнака да ће селидба миграната почети данас те да тиме и неће бити ријешити овај проблем.

- Не очекујем да ће у понедјељак доћи до неког битног рјешења, што се тиче одласка миграната било гдје. Имамо стање у земљи какво јесте, опструисање од стране других градова и кантона да прихвате мигранте и да нам помогну, а то нема везе са хуманошћу и јединством грађана - рекао је Миџић.

Према наводима федералних медија мигранти у Вучјаку знају за могуће измјештање са те локације, али су поручили да их одатле могу одвести само на силу. Транспорт миграната на нову локацију договорен је у петак, током састанка министра безбједности БиХ Драгана Мектића и кантоналног премијера Мустафе Ружнића.

Прекинут штрајк

У Црвеном крсту јуче су истакли да су мигранти у суботу ипак обуставили штрајк глађу. Навели су да су четвртог дана гладовања прекинули штрајк, јер су схватили да нису сами и да ова организација настоји да им помогне те да им је потом подијељена храна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана