Plate u diplomatiji ogromne, rezultati siromašni

Darko Momić
Plate u diplomatiji ogromne, rezultati siromašni

SARAJEVO - Ambasadorka BiH u Kataru Bisera Turković koja se spominje kao nova ministarka spoljnih poslova BiH ima najveću platu u kompletnoj mreži diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) BiH od čak 8.592 marke, a slijedi je njena stranačka koleginica iz SDA i bivša poslanica u Parlamentu BiH Nermina Kapetanović koja kao ambasador BiH pri Misiji UN u Ženevi ima platu od 8.269 KM.

Ambasador u Tokiju Siniša Berjan koga je na tu funkciju imenovao aktuelni srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ima mjesečnu platu od 8.111 KM, a samo četrdesetak maraka manje ima šef ambasade BiH u Abu Dabiju Šerif Mujkanović čija plata iznosi 8.070 KM.

Prema zvaničnim podacima ministarstva spoljnih poslova BiH, apsolutni rekorder kada je u pitanju plata i ostale naknade je ambasador BiH u Kuala Lumpuru Emir Hadžikadunić. On je u julu ove godine na koji se odnose podaci ministarstva navedeni u odgovorima na poslanička pitanja primio 17.694 KM. Hadžikadunić je pored plate od 6.349 KM prima i naknadu za stan od 2.979 KM, zatim topli obrok od 564 KM, dječiji dodatak od 544 KM i dodatak za supružnika od 239 KM, a njemu je u julu isplaćen i godišnji dodatak za školovanje djece od čak 7.019 KM, pa je tog mjeseca primio vrtoglavih 17.694 KM.

Za njim slijedi ambasador u Turskoj Bakir Sadović čija plata iznosi 5.308 KM, ali sa toplim obrokom, dječijim i dodatkom za supružnika, te godišnjim dodatkom za školovanje djece od nevjerovatnih 8.800 KM u julu je primio ukupnu naknadu od 15.182 marke.

Poslije ove dvojice ambasadora najveća primanja u julu imao je prvi sekretar ambasade BiH u Beču Vladimir Glamočlija koji je sa svim prinadležnostima i godišnjim dodatkom za školovanje djece od vrtoglavih 7.892 KM primio ukupno 15.612 KM. Paradoksa radi, ambasador u Beču Kemal Kozarić u julu je primio ukupno 7.814 KM.

Prema tvrdnjama dugogodišnjeg diplomate koji je insistirao na anonimnosti, trenutno stanje u DKP-a BiH ne razlikuje se mnogo od ranijeg, pogotovo kad su u pitanju plate i naknade.

- Plate zaposlenih u DKP-ima utvrđuju se na osnovu zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i pravilnika o platama, naknadama i dodacima u DKP-ima. Oba ta akta su iz 2008. godine, a Savjet ministara svake godine donosi odluku o utvrđivanju visine osnovice za obračun plaća u DKP BiH - objašnjava naš sagovornik.

Savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH i bivša zamjenica ministra spoljnih poslova Ana Trišić Babić kaže da su plate u DKP mreži male imajući u vidu troškove života u inostranstvu.

- Međutim, posmatrajući iz BiH percepcija je da su to enormno visoki troškovi, a poredeći sa učinkom diplomatije i jesu visoki. Mi imamo bijednu i siromašnu diplomatiju, a upravo takvi su i rezultati - kaže Trišić Babić.

Prema njenim riječima, ukupnu diplomatiju i u zemlji i u inostranstvu treba pretresti.

- Potrebno je smanjiti mrežu, dovesti najbolje kadrove, adekvatno ih platiti i ono što je najvažnije dati im precizne zadatke i ciljeve koje trebaju ispuniti. Mehanizama za sve to ima, ali je potrebna iskrena politička volja - kaže Trišić-Babić.

Konzularni radnik

Najinteresantniji podatak u vezi sa primanjima odnosi se na konzularnog radnika u ambasadi u Varšavi Belmu Kadrić. Ona ima platu od 2.393 KM, ali prima i topli obrok od 489 KM, prevoz od 60 maraka, naknadu za stan od 1.675 KM, dječiji dodatak od 295 KM, a u julu je primila i 6.521 KM na ime naknade za školovanje djece što je ukupno 11.433 KM. U istom mjesecu, ambasadorka Koviljka Špirić primila je 6.409 KM.

 

********

Bisera Turković Doha 8.592 KM

Nermina Kapetanović Ženeva 8.269 KM

Siniša Berjan Tokio 8.111 KM

Šerif Mujkanović Abu Dabi 8.070 KM.

Mustafa Mujezinović Moskva 7.824 KM

Boro Bronza Bern 7.772 KM

Anton Ril Peking 7.451 KM

Kemal Kozarić Beč 7.217 KM

Mato Zeko Aman 7.179 KM

Kemal Muftić Pariz 7.164 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana