Плате у дипломатији огромне, резултати сиромашни

Дарко Момић
Плате у дипломатији огромне, резултати сиромашни

САРАЈЕВО - Амбасадорка БиХ у Катару Бисера Турковић која се спомиње као нова министарка спољних послова БиХ има највећу плату у комплетној мрежи дипломатско-конзуларних представништава (ДКП) БиХ од чак 8.592 марке, а слиједи је њена страначка колегиница из СДА и бивша посланица у Парламенту БиХ Нермина Капетановић која као амбасадор БиХ при Мисији УН у Женеви има плату од 8.269 КМ.

Амбасадор у Токију Синиша Берјан кога је на ту функцију именовао актуелни српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик има мјесечну плату од 8.111 КМ, а само четрдесетак марака мање има шеф амбасаде БиХ у Абу Дабију Шериф Мујкановић чија плата износи 8.070 КМ.

Према званичним подацима министарства спољних послова БиХ, апсолутни рекордер када је у питању плата и остале накнаде је амбасадор БиХ у Куала Лумпуру Емир Хаџикадунић. Он је у јулу ове године на који се односе подаци министарства наведени у одговорима на посланичка питања примио 17.694 КМ. Хаџикадунић је поред плате од 6.349 КМ прима и накнаду за стан од 2.979 КМ, затим топли оброк од 564 КМ, дјечији додатак од 544 КМ и додатак за супружника од 239 КМ, а њему је у јулу исплаћен и годишњи додатак за школовање дјеце од чак 7.019 КМ, па је тог мјесеца примио вртоглавих 17.694 КМ.

За њим слиједи амбасадор у Турској Бакир Садовић чија плата износи 5.308 КМ, али са топлим оброком, дјечијим и додатком за супружника, те годишњим додатком за школовање дјеце од невјероватних 8.800 КМ у јулу је примио укупну накнаду од 15.182 марке.

Послије ове двојице амбасадора највећа примања у јулу имао је први секретар амбасаде БиХ у Бечу Владимир Гламочлија који је са свим принадлежностима и годишњим додатком за школовање дјеце од вртоглавих 7.892 КМ примио укупно 15.612 КМ. Парадокса ради, амбасадор у Бечу Кемал Козарић у јулу је примио укупно 7.814 КМ.

Према тврдњама дугогодишњег дипломате који је инсистирао на анонимности, тренутно стање у ДКП-а БиХ не разликује се много од ранијег, поготово кад су у питању плате и накнаде.

- Плате запослених у ДКП-има утврђују се на основу закона о платама и накнадама у институцијама БиХ и правилника о платама, накнадама и додацима у ДКП-има. Оба та акта су из 2008. године, а Савјет министара сваке године доноси одлуку о утврђивању висине основице за обрачун плаћа у ДКП БиХ - објашњава наш саговорник.

Савјетница српског члана Предсједништва БиХ и бивша замјеница министра спољних послова Ана Тришић Бабић каже да су плате у ДКП мрежи мале имајући у виду трошкове живота у иностранству.

- Међутим, посматрајући из БиХ перцепција је да су то енормно високи трошкови, а поредећи са учинком дипломатије и јесу високи. Ми имамо биједну и сиромашну дипломатију, а управо такви су и резултати - каже Тришић Бабић.

Према њеним ријечима, укупну дипломатију и у земљи и у иностранству треба претрести.

- Потребно је смањити мрежу, довести најбоље кадрове, адекватно их платити и оно што је најважније дати им прецизне задатке и циљеве које требају испунити. Механизама за све то има, али је потребна искрена политичка воља - каже Тришић-Бабић.

Конзуларни радник

Најинтересантнији податак у вези са примањима односи се на конзуларног радника у амбасади у Варшави Белму Кадрић. Она има плату од 2.393 КМ, али прима и топли оброк од 489 КМ, превоз од 60 марака, накнаду за стан од 1.675 КМ, дјечији додатак од 295 КМ, а у јулу је примила и 6.521 КМ на име накнаде за школовање дјеце што је укупно 11.433 КМ. У истом мјесецу, амбасадорка Ковиљка Шпирић примила је 6.409 КМ.

 

********

Бисера Турковић Доха 8.592 КМ

Нермина Капетановић Женева 8.269 КМ

Синиша Берјан Токио 8.111 КМ

Шериф Мујкановић Абу Даби 8.070 КМ.

Мустафа Мујезиновић Москва 7.824 КМ

Боро Бронза Берн 7.772 КМ

Антон Рил Пекинг 7.451 КМ

Кемал Козарић Беч 7.217 КМ

Мато Зеко Аман 7.179 КМ

Кемал Муфтић Париз 7.164 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана