Peti povratak akciza u život

Željka Domazet
Peti povratak akciza u život

Sarajevo - Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula rekao je "Glasu Srpske" da će Upravnom odboru UIO do kraja sedmice uputiti prijedlog izmjena Zakona o akcizama, sistemu indirektnog oporezivanja i o uplatama na jedinstveni račun.

Time će ponovo biti pokrenuta priča za izmjenu Zakona o akcizama i pratećih zakona koje su već nekoliko puta srušene na posljednjoj stanici u Parlamentu BiH.

Džakula nije htio da govori o detaljima, odnosno šta će se naći u novim zakonskim prijedlozima.

- UIO će do kraja ove sedmice uputiti prijedloge i završiti svoj dio posla. Dalji rad na ovim prijedlozima je na Upravnom odboru UIO i na Savjetu ministara. Potrebno je uskladiti kompletne zakone o akcizama i o PDV-u sa zakonskom regulativom EU. Na to nas obavezuje i naš zahtjev za pristupanje EU. Da li je neki zakon reformski ili ne može se mjeriti samo po tome da li će donijeti dobro BiH ili ne. Izmjene Zakona o akcizama doprinijeće razvoju i pokretanju investicionih projekata, što će rezultirati rastom bruto domaćeg proizvoda - kaže Džakula.

Savjet ministara je četiri puta u Parlament BiH upućivao izmjene Zakona o akcizama. Planiranim izmjenama, koje su uslov za nastavak kreditnog aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), bilo je predviđeno povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru kako bi bio obezbijeđen novac za izgradnju autoputeva i puteva, ali ih nije podržao Savez za promjene i dio poslanika SDA, što je dovelo i do raspada vladajuće većine na nivou BiH.

U SDA su posljednjih dana iznijeli očekivanja da bi zakonska rješenja opet mogla da se nađu pred poslanicima već 31. maja, a predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavio je da ima informaciju da je već obezbijeđena većina za podršku.

S druge strane, u SDS-u kažu da nisu promijenili stav, a ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH iz te stranke Mirko Šarović rekao je da nije upoznat sa novim prijedlogom izmjena Zakona o akcizama.

- Zvizdić me nije obavijestio o bilo kakvoj inicijativi, niti se to pitanje našlo u Savjetu ministara - rekao je Šarović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz SDA Šefik Džaferović rekao je da se ne može ništa prognozirati.

- Čim bude obezbijeđena parlamentarna većina treba da idemo sa novim prijedlogom. Trebalo bi da budu usvojena ova zakonska rješenja, jer je to potrebno BiH - rekao je Džaferović i odbacio kritike iz SDS-a.

Evropska komisija

Generalni direktor Direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson kazao je juče u Banjaluci da je usvajanje izmjena Zakona o akcizama ključno za obezbjeđivanje ulaganja u infrastrukturu koja je važan dio reformske agende na čije su se sprovođenje obavezali svi nivoi vlasti u BiH.

- Akcize su važne za obezbjeđivanje finansiranja infrastrukturnih projekata - kazao je Danijelson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana