Pavić: Važno je da postoji jedinstven srpski odgovor

Srna
Pavić: Važno je da postoji jedinstven srpski odgovor

Politikolog Aleksandar Pavić ocijenio je da bi eventualno usvajanje sporne rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, značilo kraj BiH jer Srbi neće prihvatiti da žive u zemlji gdje bi ih neopravdano etiketirali.

Pavić je Srni rekao da je, nakon najave sporne rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, važno da postoji jedinstven srpski odgovor i da Republika Srpska ne bude sama, nego da dobije podršku Beograda.

On je ocijenio da su rezolucija o Srebrenici u UN i prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope dio jednog šireg pritiska Zapada da riješi srpsko pitanje, odnosno da donese "konačno rješenje", a to znači trajno otcjepljenje Kosova i Metohije od Srbije i ukidanje Republike Srpske.

"Srbi su slobodarski narod i neće dozvoliti da budu poniženi"

"Ako prođe ova rezolucija, više ništa neće biti isto. To će biti prelaženje Rubikona. Mislim da će će to biti pečat na ovu dejtonsku BiH, zato što Srbi neće prihvatiti da žive u jednoj zemlji koja hoće da ih obeleži kao genocidne", istakao je Pavić, koji je podsjetio na izjave vrha Republike Srpske, počev od predsjednika Milorada Dodika, pa do svih državotvornih političkih faktora u Srpskoj.On je napomenuo da je Dodik rekao da bi eventualno usvajanje takve rezolucije značilo samostalnost Republike Srpske.

"Nemoguće je drugačije i bilo šta uraditi, a očekivati da Republika Srpska može da opstane. Znači, jednostavno sad im je rečeno šta su posledice", istakao je Pavić.

Pavić smatra da su oni koji su ovo pokrenuli znali šta će da budu posljedice, te da je ovaj potez sinhronizovan sa napadom na Srbiju preko Savjeta Evrope, gdje je preporučen prijem samoproglašenog Kosova.

Upitan kakve su šanse Srbije da na konačnom glasanju sredinom maja spriječi namjeru Zapada da primi samoproglašeno Kosovo u Savjet Evrope, Pavić ističe da će to biti politička odluka onih koji su ovo pokrenuli - da li da idu do kraja ili će sve da služi kao sredstvo pritiska da se iznude neki novi ustupci od Srbije.

Možda čak takvi ustupci, dodao je on, koji bi išli u pravcu da Srbija smanji podršku Republici Srpskoj.

"Mi to ne znamo. To su stvari koje se rade iza zatvorenih vrata, ali kako god da bude to je Damoklov mač na nama. Oni će u svakom trenutku moći da tu stvar pokrenu, jer mi više ne možemo da računamo na međunarodno pravo, ni na utvrđena pravila", rekao je Pavić.

On je ukazao da je to čist politički volontarizam, ali se zna ko stoji iza toga, a to su SAD, Njemačka, Velika Britanija Francuska i oni će samo da procijene da li je to taj trenutak kad će to da uradi ili ne.

"Ali, ne treba da se zavaravamo da čak i ako se to ne desi sada, da će da se smanji pritisak na nas", istakao je Pavić.

Pogotovo zato što će, smatra on, prije majske sjednice Komiteta ministara Savjeta Evrope kada će se konačno odlučivati o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope, fokus biti na Republici Srpskoj, jer će prije Savjeta Evrope bti glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana