Partnerstvo sa evropskom desnicom jača poziciju Srpske

Ž. Domazet, V. Kulaga
Partnerstvo sa evropskom desnicom jača poziciju Srpske

Banjaluka - Lider SNSD-a Milorad Dodik prije dva dana ponovo se susreo sa predsjednikom Slobodarske partije (FPO) i vicekancelarom Austrije Hajnc Kristijanom Štraheom čime su potvrđeni dobri odnosi najjače stranke u Srpskoj sa partijom koja je proteklih godina zabilježila ogroman rast u Austriji i postala faktor bez koga je nemoguće formirati vlast.

Boravak u Beču, međutim, Dodik je iskoristio da se sretne i sa predstavnicima italijanske partije Sjeverna liga, a na sastanku je dogovorena saradnja te partije na čijem čelu je italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, SNSD-a i FPO-a. Sve se događa tri mjeseca uoči izbora za evropski parlament na kojima desničarske stranke poput Sjeverne lige, FPO-a, Nacionalnog fronta Marin le Pen u Francuskoj, kao i partije slične orijentacije u Njemačkoj, Mađarskoj, Švedskoj i Holandiji, očekuju najbolji rezultat do sada što bi, prema procjenama upućenih, moglo da utiče i na ukupnu politiku Evropske unije u narednom periodu.

Stručnjaci tvrde da Dodikovo insistiranje na saradnji sa tim partijama može da donese višestruku korist Srpskoj kako zbog činjenice da će nakon maja one imati velik uticaj na zvaničnu politiku Brisela, tako i zbog toga što neke od njih blagonaklono gledaju na politiku zvanične Moskve.

Strah od ovakvog razvoja situacije nedavno je iskazao i bivši visoki predstavnik u BiH Volgang Petrič ističući da bi se moglo dogoditi da prvi put budu izabrani evropski komesari koje će predložiti "nacionalisti, populisti i krajnja desnica" što će znatno "ojačati poziciju Srba na Balkanu".

Milorad Dodik za "Glas Srpske" kaže da je uvjeren da će stranke poput onih koje vodi Štrahe, Viktor Orban u Mađarskoj i drugi značajni lideri u Evropskoj uniji ojačati poziciju na narednim izborima za Evropski parlament.

- To su stranke koje zagovaraju jasnu poziciju nacionalnog i realnog, sa jasnim ciljevima i zadacima. Ove stranke će sasvim sigurno zauzeti značajnu poziciju u Briselu, a to je za nas dobro da bi se fiktivne stvari kojih u BiH ima napretek, poput bosanske nacije, ili toga da u BiH žive Bosanci i Hercegovci ili ideje poput "jedan čovjek - jedan glas" stave u drugi plan - rekao je Dodik.

Politikolog Vojislav Savić ističe da Evropa proživljava specifičan politički preobražaj u posljednjih nekoliko godina, a Dodik, kako ističe dobro razumije da je tu šansa da Srpska pronađe saveznike i smanjimo pritisak koji na Republiku Srpsku kontinuirano traje od osnivanja do danas.

- To što će se na istoj strani naći partije širom Evrope koje dolaze sa različitih ideoloških pozicija ne treba nikoga da čudi, zato što se međunarodne veze ostvaruju na različitim principima od onih koji postoje unutar zemalja unutar kojih stranke djeluju. A svakako, to što se približavaju izbori za Evropski parlament znači da će i stranke i političari iz različitih zemalja, kao što su Orban, Salvini, Le Penova ili Štrahe željeti da pokažu svojim biračima da nisu sami, da postoji međunarodni front i da je to trend koji raste - kaže Savić za "Glas Srpske".

Politički analitičar Cvijetin Milivojević ističe da su na pomolu izbori za Evropski parlament i da je logično da stranke koje učestvuju u izborima žele da animiraju srpsku dijasporu. Poznato je, kaže, da je na prethodnim predsjedničkim izborima u Austriji, gdje je sadašnji vicekancelar Hans Kristijan Štrahe izgubio tek u drugom krugu, srpska dijaspora masovno glasala sa njega, kao i na kasnijim izborima kada je on i postao vicekancelar.

- Moguće je i da Milorad Dodik traži neku vrstu podrške za poziciju Republike Srpske. Sve je logično. Jasno je da je Severna liga stranka koja simpatiše poziciju Republike Srpske, a o Štraheu i njegovoj stranci da i ne govorim, kao i o Orbanu, mada je Mađarska specifična zemlja - ističe Milivojević.

Važnu ulogu Štraheove stranke apostrofira i Savić.

- Strateški gledano, najvažniji partner za Republiku Srpsku je Štrahe i njegov FPO, prvenstveno zbog naše dijaspore koja nije zanemariv faktor u političkoj računici Austrije, ali i zbog činjenice da Austrija nije članica NATO saveza, a jeste članica EU, kako u principu i Republika Srpska vidi svoj put - dodaje Savić.

Milivojević, pak, ukazuje na nesumnjiv Dodikov uticaj na Srbe u dijaspori.

- Njegov mig biračima koji su srpskog porekla u svakoj od tih zemalja znači puno, posebno u Austriji gde je velika kolonija gastarbajtera, odnosno srpske emigracije kao i na severu Italije. Drugo, deklarativna podrška srpskom nacionalnom interesu je pokušaj stranaka iz tih zemalja da faktički budu subjekti razlikovanja u odnosu na hor koji postoji u Evropskom parlamentu, odnosno u evropskoj birokratiji koja je, takoreći, odrođena od tih nacionalnih i državnih interesa pojedinih zemalja - tvrdi Milivojević.

On smatra da Dodik kroz aktuelna savezništva i ona koja se naziru, dalje širi svoj uticaj.

- Dodik ima jednu neprijatnu situaciju. On je na američkoj crnoj listi, a u nekim zemljama nije rado viđen gost. Austrija je do sada dala dva visoka predstavnika koji su u principu radili protiv Republike Srpske, a u interesu Dodika je da gradi dobru poziciju sa Štraheom koji je sada drugi partner u vladajućoj koaliciji u Austriji jer i visoki predstavnik treba da sluša i politiku svoje zemlje - zaključio je Milivojević.

Savić dodaje da sve partije sa kojima Dodik ima namjeru da uspostavi saradnju imaju trend rasta.

- One mogu da zamijene sadašnje vladajuće stranke u Evropi. Mi smo bili žrtva ignorantske politike tih stranaka tako da je ovo prilično dobar ulog kako u smislu da se računa na njihov ulazak u vlast, a Štrahe, Orban i Salvini već jesu vlast u svojim zemljama, ali i u smislu stvaranje međunarodne koalicije koja može da funkcioniše na duže staze. A sve to, logično, za posljedicu može imati jačanje pozicija Republike Srpske, kako unutar BiH, tako i na međunarodnom planu - zaključuje Savić.

Pomjereni udesno

 

Komentarišući mišljenja da nije logično da stranka koja u svom imenu ima socijaldemokratsku odrednicu sarađuje sa osvjedočenim desničarima u Evropi, Vojislav Savić podsjeća da je SNSD izbačen iz Socijalističke internacionale zbog nacionalizma, dok npr. SDP BiH ili SDP Hrvatske nisu izbačeni iako ovi drugi posjećuju Blajburg, a ovi prvi su izabrali predstavnika Hrvatima u BiH.

- A i da ne napominjem da, politikološki gledano, socijalizam ne isključuje nužno nacionalistički i patriotski sentiment, a naročito to ne treba da čudi u Srpskoj koja trpi ogromne političke pritiske i gdje je cijeli spektar pomjeren udesno, a opet se može smatrati prilično intervencionalističkom državom sa širokim programima socijalne pomoći - kaže Savić.

Susret s Orbanom

Beogradski mediji objavili su da bi, nakon jačanja veza sa Štraheom i uspostavljanja kontakta sa partijom Matea Salvina, Milorad Dodik u narednom periodu trebalo da se susretne i sa mađarskim premijerom i liderom stranke FIDES Viktorom Orbanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana