Parlamentarci izbjegli novčane kazne i opomene

V. K.
Parlamentarci izbjegli novčane kazne i opomene

Sarajevo - Zajednička komisija za ljudska prava dostavila je u proceduru godišnji izvještaj o sprovođenju Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentu BiH iz kojeg je vidljivo da lani nijedan parlamentarac nije zaradio novčanu kaznu ili opomenu.

 - Komisija je lani zaprimila i razmatrala jednu prijavu o povredi Kodeksa ponašanja, ali je postupak obustavljen jer je podnosilac povukao prijavu - istakao je predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamenta BiH Borislav Bojić.

Iako nisu rijetke ni uvrede i nedisciplinovano ponašanje u sali kazne su izostale jer nije bilo prijava.

Kodeks ponašanja poslanika i delegata stupio je na snagu 2015. godine. Njime su utvrđeni etički principi i standardi ponašanja kojih treba da se pridržavaju parlamentarci. Oni ne smiju da, između ostalog, prekidaju kolegu koji se obraća u toku zasjedanja, koriste mobilni telefon, sjede ili stoje leđima okrenutim predsjedavajućem, čita knjige, novine i publikacije tokom sjednice koje nisu u vezi sa parlamentarnim dužnostima, konzumira alkohol i hranu tokom sjednice te dolazi u neprikladnoj odjeći.

Kodeksom su propisane povrede i način prijave povrede, kao i postupak koji se sprovodi u slučaju podnošenja prijave o kršenju odredaba. Za nepoštovanje Kodeksa ponašanja mogu se izreći, u zavisnosti da li bude utvrđeno da je lakša ili teža povreda, pismena i javna opomena s objavom u sredstvima javnog informisanja i novčana kazna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana