Otvorena birališta u BiH za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, na snazi predizborna tišina

Srna, AA
Otvorena birališta u BiH za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, na snazi predizborna tišina

MOSTAR, ZAGREB – Dvadeset birališta na kojima građani BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo mogu glasati za Sabor Republike Hrvatske, otvoreno je jutros u Gradu Mostaru.

Problemi ovog puta nisu zabilježeni, a s obzirom na to da birači po prvi put imaju priliku glasati dva dana. Od jutros nema ni velikih gužvi pored glasačkih kutija.

Na teritoriji BiH građani s pravom glasa mogu glasati na 45 biračkih mjesta u gradovima u kojima postoje diplomatsko-konzularna predstavništava Republike Hrvatske. Na svim lokacijama obavezna je primjena preventivnih higijensko-epidemioloških mjera u skladu s preporukama Državnog izbornog povjerenstva.

Članovi biračkih odbora dužni su nositi zaštitne maske i rukavice, a biračima koji će morati dezinficirati ruke pri ulasku u prostoriju u kojoj se glasa preporučena je i upotreba maski i vlastite olovke kojom će ispunjavati listiće, uz strogu i fizičku distancu među glasačima.

Osim birališta u Mostaru, otvoreno je i deset biračkih mjesta u Vitezu, šest u Sarajevu, četiri u Livnu, tri u Tuzli, te dva u Banjaluci.

U BiH je registrovano 96.535 birača, koji će izabrati tri poslanika u Saboru iz jedanaeste izborne jedinice.

U Hrvatskoj je od ponoći na snazi izborna tišina uoči sutrašnjih parlamentarnih izbora.

Za vrijeme izborne tišine, kako je iz Državne izborne komisije saopšteno, zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa biračima, objavljivanje procjena izbornih rezultata, objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, a obuhvaćene su i društvene mreže poput "Fejsbuka" i "Tvitera", kao i slanje SMS-ova biračima.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana