Отворена биралишта у БиХ за парламентарне изборе у Хрватској, на снази предизборна тишина

Срна, АА
Отворена биралишта у БиХ за парламентарне изборе у Хрватској, на снази предизборна тишина

МОСТАР, ЗАГРЕБ – Двадесет биралишта на којима грађани БиХ који имају и хрватско држављанство могу гласати за Сабор Републике Хрватске, отворено је јутрос у Граду Мостару.

Проблеми овог пута нису забиљежени, а с обзиром на то да бирачи по први пут имају прилику гласати два дана. Од јутрос нема ни великих гужви поред гласачких кутија.

На територији БиХ грађани с правом гласа могу гласати на 45 бирачких мјеста у градовима у којима постоје дипломатско-конзуларна представништава Републике Хрватске. На свим локацијама обавезна је примјена превентивних хигијенско-епидемиолошких мјера у складу с препорукама Државног изборног повјеренства.

Чланови бирачких одбора дужни су носити заштитне маске и рукавице, а бирачима који ће морати дезинфицирати руке при уласку у просторију у којој се гласа препоручена је и употреба маски и властите оловке којом ће испуњавати листиће, уз строгу и физичку дистанцу међу гласачима.

Осим биралишта у Мостару, отворено је и десет бирачких мјеста у Витезу, шест у Сарајеву, четири у Ливну, три у Тузли, те два у Бањалуци.

У БиХ је регистровано 96.535 бирача, који ће изабрати три посланика у Сабору из једанаесте изборне јединице.

У Хрватској је од поноћи на снази изборна тишина уочи сутрашњих парламентарних избора.

За вријеме изборне тишине, како је из Државне изборне комисије саопштено, забрањено је јавно представљање и образлагање изборних програма бирачима, објављивање процјена изборних резултата, објављивање претходних, неслужбених резултата избора, а обухваћене су и друштвене мреже попут "Фејсбука" и "Твитера", као и слање СМС-ова бирачима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана