Oružane snage svake godine sve slabije

Vedrana Kulaga
Oružane snage svake godine sve slabije

Sarajevo - Talas odlazaka vojnika iz Oružanih snaga (OS) BiH još nije prestao, a vojni redovi ni lani nisu bili pošteđeni vanrednih događaja, čiji je broj i povećan u odnosu na godinu ranije.

Nadležni u Ministarstvu odbrane (MO) BiH sumirali su stanje u svojim redovima, a najnoviji presjek sažet je u njihovom izvještaju o radu za 2018. godinu, u koji je "Glas Srpske" imao uvid. Resor odbrane je apsolutni rekorder u potrošnji među institucijama na nivou BiH, a od januara do kraja decembra prošle godine na plate vojnika, održavanje, nabavke i druge stavke potrošeno je više od 248 miliona KM. Iako svake godine raspolažu pozamašnom svotom novca, stanje u OS BiH, prema mišljenju upućenih, nije ni blizu kakvo bi trebalo da bude, što je, kako kažu, uticalo i na trend odlazaka na lični zahtjev te na druge stvari koje su im i lani kvarile planove.

U izvještaju o radu MO je navedeno da je tokom 2018. zabilježeno više vanrednih događaja u odnosu na 2017. godinu, odnosno evidentirana su 103 vanredna događaja, što je za 12 više. Gledajući po kategorijama, određenih situacija je bilo više, a nekih manje.

Podaci iz evidencija pokazuju da je zabilježeno više napada na vojnu osobu, više težih tjelesnih povreda te težih oblika narušavanja vojne discipline, dva slučaja krađa - nestanak novca ili vrijednosnih papira.

Nadležni su lani evidentirali, u odnosu na prošlu godinu, četiri više slučaja trovanja hranom, bolesti, epidemije, zaraze te jedan strujni udar i slučaj konzumiranja droge i alkohola u jedinici. S druge strane, lani nije zabilježen nijedan pokušaj samoubistva, dok je u 2017. godini upisan i jedan takav slučaj. Smanjen je i broj slučajeva gdje su hapšeni pripadnici Oružanih snaga te krađe naoružanja, opreme i druge vojne imovine. U Ministarstvu odbrane ponovo su se požalili na stanje u kojem se nalaze vojna vozila na njihovim parkinzima.

- Poseban problem predstavlja to što još nije realizovano ugovaranje generalnog remonta helikoptera, jer su vremenski resursi većine helikoptera istekli. Operativnost helikoptera u 2019. godini će biti na veoma niskom nivou - kazali su u Ministarstvu odbrane.

Za usluge održavanja motornih vozila lani su imali na raspolaganju 1,85 miliona, a ukupna vrijednost izdatih narudžbenica je 1,37 miliona.

- Smatramo da je uzrok lošije realizacije ugovaranja to što su motorna vozila kojima raspolažu OS BiH zastarjela i raznovrsna, pa je veoma teško obezbijediti rezervne dijelove za njihovu popravku - upozorili su i u ovom izvještaju Ministarstva odbrane.

Najviše motornih vozila i inženjerskih mašina u OS BiH je, prema podacima navedenim u izvještaju o radu, staro između 30 i 40 godina, a slijede vozila stara od 20 do 30 godina.

Osim sa tim, nadležni su se "borili" i sa odlascima iz vojnih redova. U toku 2018. godine vojna služba je, prema raznim osnovama, prestala za 455 profesionalnih vojnih lica. Najviše vojnika i lani je iz službe otišlo samovoljno, odnosno na lični zahtjev. Takvih je lani bilo 279, dok ih je 11 otišlo zbog neopravdanog izostanka, a jedan zbog kazne zatvora, ali je putem konkursa i na druge načine primljeno gotovo 600 novih vojnika.

Previše vojnika

 

Upućeni u dešavanja i stanje u OS BiH, među kojima je dobar dio poslanika i delegata u Parlamentu BiH i parlamentarni vojni povjerenik, godinama upozoravaju na loše uslove u kasarnama, a iz Srpske su često ukazivali da BiH ima previše vojnika.

Iz izvještaja parlamentarnog vojnog povjerenika godinama je vidljivo da je stanje u kasarnama veoma loše, da ima objekata koji prokišnjavaju i gdje nema ni grijanja, te da je hrana loša, na šta se vojnici i ostala vojna lica i najviše žale nadležnima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana