Okolić: Ustavni sud BiH ponovo pokazao svoj politički karakter

Darko Momić
Okolić: Ustavni sud BiH ponovo pokazao svoj politički karakter

BANjALUKA - Ustavni sud BiH davanjem prava pripadnicima Oružanih snaga BiH da nose brade otvorio je vrata za niz drugih zahtjeva koji su u suprotnosti sa Zakonom o službi u OS BiH i nižim pravnim aktima, poručuje zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.

Odgovarajući na naša pitanja u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH koji je prije dva dana uvažio apelaciju predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića i zaključio da su apsolutnom zabranom nošenja brade vojnicima OS BiH prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere, Okolić kaže da se ne može oteti utisku da je Ustavni sud BiH ponovo pokazao svoj politički karakter.

- Po svim prilikama, Ustavni sud BiH više gleda ko je podnio apelaciju, nego šta je u apelaciji. Ministarstvo odbrane BiH u odgovoru upućenom sudu odbacilo je navode iz apelacije, ali to većini sudija očigledno nije ništa značilo - kaže Okolić.

On objašnjava da sada moraju da se mijenjaju odredbe Pravila službe koje su ocijenjene kao neustavne, ističući da je to komplikovana procedura, ali da je ipak mnogo manje komplikovana nego dati odgovor na pitanje da li je odluka suda rezultat brige za poštovanje ljudskih prava ili ispunjavanje političkih hirova.

- Istina je da je u pojedinim zemljama vojnicima omogućeno da nose brade, ali te vojske nisu nastale spajanjem do juče zaraćenih strana, kao što je slučaj sa OS BiH. Pored toga, ni u OS BiH ne važi apsolutna zabrana nošenja brade, jer je to dozvoljeno ukoliko postoje medicinski razlozi. U ovom slučaju, sud je i to zanemario, čime je otvorio vrata za ko zna kakve buduće zahtjeve - kaže Okolić.

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Momir Zec kaže da Pravila službe ili PS u svakoj vojsci na svijetu predstavljaju “sveto pismo” i da mu je zato čudna odluka Ustavnog suda BiH.

- Postupanje po PS-u se nigdje ne dovodi u pitanje, jer PS i poštovanje PS-a štiti vojnike čak i u situacijama kada padnu u ruke neprijateljima. Zato mi nije jasno čime su bili motivisani oni koji su podnijeli apelaciju osporavajući pojedine odredbe PS-a OS BiH, kao ni sudije Ustavnog suda koje su tu apelaciju uvažile - kaže Zec.

Prema njegovim riječima, čak i ako je u nekim vojskama dozvoljeno i propisano nošenje brade, to ne znači da to treba dozvoliti i u OS BiH.

- Uostalom, ne radi se o služenju redovnog vojnog roka, pa da je nekom mladom vojniku koji je obavezan da služi vojsku prekršeno pravo na slobodu vjere, već se radi o profesionalnim vojnim licima koja se prije stupanja u službu upoznaju sa svim što propisuje PS. Ukoliko im to ne odgovara, ne treba da potpisuju ugovor i da stupaju u profesionalnu vojnu službu - zaključuje Zec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana