Околић: Уставни суд БиХ поново показао свој политички карактер

Дарко Момић
Околић: Уставни суд БиХ поново показао свој политички карактер

БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ давањем права припадницима Оружаних снага БиХ да носе браде отворио је врата за низ других захтјева који су у супротности са Законом о служби у ОС БиХ и нижим правним актима, поручује замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић.

Одговарајући на наша питања у вези са одлуком Уставног суда БиХ који је прије два дана уважио апелацију предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића и закључио да су апсолутном забраном ношења браде војницима ОС БиХ прекршени право на приватни живот и право на слободу вјере, Околић каже да се не може отети утиску да је Уставни суд БиХ поново показао свој политички карактер.

- По свим приликама, Уставни суд БиХ више гледа ко је поднио апелацију, него шта је у апелацији. Министарство одбране БиХ у одговору упућеном суду одбацило је наводе из апелације, али то већини судија очигледно није ништа значило - каже Околић.

Он објашњава да сада морају да се мијењају одредбе Правила службе које су оцијењене као неуставне, истичући да је то компликована процедура, али да је ипак много мање компликована него дати одговор на питање да ли је одлука суда резултат бриге за поштовање људских права или испуњавање политичких хирова.

- Истина је да је у појединим земљама војницима омогућено да носе браде, али те војске нису настале спајањем до јуче зараћених страна, као што је случај са ОС БиХ. Поред тога, ни у ОС БиХ не важи апсолутна забрана ношења браде, јер је то дозвољено уколико постоје медицински разлози. У овом случају, суд је и то занемарио, чиме је отворио врата за ко зна какве будуће захтјеве - каже Околић.

Пензионисани генерал Војске Републике Српске Момир Зец каже да Правила службе или ПС у свакој војсци на свијету представљају “свето писмо” и да му је зато чудна одлука Уставног суда БиХ.

- Поступање по ПС-у се нигдје не доводи у питање, јер ПС и поштовање ПС-а штити војнике чак и у ситуацијама када падну у руке непријатељима. Зато ми није јасно чиме су били мотивисани они који су поднијели апелацију оспоравајући поједине одредбе ПС-а ОС БиХ, као ни судије Уставног суда које су ту апелацију уважиле - каже Зец.

Према његовим ријечима, чак и ако је у неким војскама дозвољено и прописано ношење браде, то не значи да то треба дозволити и у ОС БиХ.

- Уосталом, не ради се о служењу редовног војног рока, па да је неком младом војнику који је обавезан да служи војску прекршено право на слободу вјере, већ се ради о професионалним војним лицима која се прије ступања у службу упознају са свим што прописује ПС. Уколико им то не одговара, не треба да потписују уговор и да ступају у професионалну војну службу - закључује Зец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана