Odbaciti zahtjev delegata Vijeća naroda

Srna
Odbaciti zahtjev delegata Vijeća naroda

Banjaluka - Tim za pripremu odgovora i učešća u odbrani sačinio je povodom zahtjeva deset delegata Vijeća naroda Republike Srpske, kojim se od Ustavnog suda traži ocjena ustavnosti Zakona o Danu Republike, konačan tekst odgovora kojim se traži od Ustavnog suda BiH da odbaci ovakav zahtjev kao neustavan.

"Zbog neargumentovanog zahtjeva i formalo pravih razloga smatramo da postoji osnov da on bude odbačen", rekao je nivinarima u Banjaluci član ovog tima Mile Dmičić nakon sjednice.


On je dodao da, ukoliko Ustavni sud BiH to ne učini, onda treba da nakon odlučivanja u meritumu odbije taj zahtjev, u kojem se u jednom njegovom dijelu kao podnosioci pojavljuje Klub Bošnjaka u Vijeći naroda, a u drugom deset delegata iz Vijeća naroda.

"Republika Srpska je izvršila raniju odluku Ustavnog suda u vezi sa Danom Republike i to je osnovni moto kojim smo pravnim, a djelimično i političkim činjenicama argumetovali svoje stavove u odgovoru", naveo je Dmičić.

On je naglasio da su dva uočena nedostatka u zahtjevu delegata Vijeća naroda -ne postoje ni dokazi, ni argumenti ni činjenice na kojima se može donijeti odluka pravnog karaktera, izuzimajući ovaj drugi aspekt odlučivanja Ustavnog suda BiH da, kako je rekao "ocjenjuje istorijske i političke događaje".

"Suština je da smo u odgovoru poseban dio posvetili analizi odlučivanja Ustavnog suda BiH u kontekstu njegovog raličitog ponašanja kada je riječ o činjenicama, dokazima i argumentima u donošenju odluka u utvrđivanju prazničnih dana koji se odnose na 1. mart i 25. novembar", dodao je Dmičić.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da će konačan tekst odgovora biti dostavljen Odboru Narodne skupštine Srpske za ustavna pitanja, koji treba da taj odgovor usvoji i dostavi ga Ustavnom sudu do kraja ovog mjeseca.

Kuzmanović, koji je i koordinator Tima, naveo je da, kada taj zahtjev stigne u Ustavni sud BiH, onda treba da donese odluku o više prijedloga ovog tima, među kojima je i organizovanje javne rasprave.

"Javna rasprava se u inače u ustavnim sudovima održava samo onda ako postoji poseban interes koji bi trebalo više da se pojasni i smatram da ovdje postoji takav interes", istakao je Kuzmanović.

On je naveo da bi Republika Srpska na tu javnu raspravu uputila tri člana koja bi branila stav Srpske.

Kuzmanović je rekao i da je predloženo Ustavnom sudu BiH, iako je to njegova obaveza, da se strogo drži pravnog pristupa.

"Nažalost, ovaj prijedlog ne bi trebao da postoji da nemamo loše iskustvo da Ustavni sud BiH odlučuje i politički", pojasnio je Kuzmanović.

Deset delegata Vijeća naroda Srpske je u zahtjevu podnesenom 25. januara ove godine od Ustavnog suda BiH zatražilo da proglasi neustavmim član Zakona o Danu Republike u kojem se navodi da se "na osnovu potvrđene volje građana Srpske izražene na referendumu, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike".

Zahtjev je potpisalo osam delegata iz Kluba Bošnjaka i dva iz Kluba Hrvata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana