Nuždić: Pravosuđe BiH nije se bavilo zločinima nad Srbima u Ježestici i Podrinju

Srna
Nuždić: Pravosuđe BiH nije se bavilo zločinima nad Srbima u Ježestici i Podrinju

BANjALUKA- Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je da se pravosudne institucije na nivou BiH nisu bavile zločinima počinjenim nad Srbima u Ježestici i Podrinju 1992. godine, jer za njih sve žrtve nisu identične.

-Tužilaštvo i Sud BiH nisu našli shodno da procesuiraju ratne zločine počinjene nad Srbima u Ježestici kod Bratunca, kao i sve ostale zločine počinjene nad Srbima u Podrinju koje su zanemarili   - rekao je Nuždić Srni, povodom obilježavanja 31 godine od ubistva 39 srpskih civila i vojnika iz ovog sela koje su izvršile muslimanske snage.

Prema njegovim riječima, Haški tribunal bavio se zločinom u Ježestici i presudom bivšem komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, koji je oslobođen.

Nuždić je podsjetio da je u Ježestici izvršen pokolj nad Srbima i u Drugom svjetskom ratu.

On je naveo da je u zapisniku Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora ostalo zapisano da su ustaše vodile ljude na potok gdje su ih klali, te da su ih prethodno užasno mučili odsijecanjem dijelova tijela.

Nuždić napominje da se istorija, nažalost, ponovila 8. avgusta 1992. godine kada su potomci koljača iz Drugog svjetskog rata predvodili napada na Ježesticu gdje su se muslimani iživljavali i masakrirali Srbe kao što je to bio slučaj 50 godina ranije.

-Monstruoznost je išla do te mjere da su Srbima odsijecane glave, a postoje čak i informacije da su neke odnesene u Srebrenicu gdje su šutirane na igralištu - istakao je Nuždić.

On je rekao da su zločin nad Srbima u Ježestici počinile dojučerašnje komšije, čime je nastavljena praksa da Srbe u Podrinju napadaju na velike pravoslavne praznike.

-Republika Srpska ima obavezu da njeguje kulturu pamćenja kako bi buduće generacije znale istinu o ovim događajima - poručio je Nuždić.

U Ježestici kod Bratunca danas će biti služen parastos za 39 srpskih civila i vojnika iz ovog sela koje su muslimanske snage ubile tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Iz ovog sela je ubijen 161 Srbin u Drugom svjetskom ratu, od kojih samo nekoliko vojnika.

Imena svih ubijenih Srba uklesana su na spomeniku.

Napadi na Ježešticu nisu prestali u avgustu 1992. godine i selo je još jedan napad pretrpjelo na Božić, 7. januara 1993. godine. Tada su iste muslimanske formacije koje su i u ljeto 1992. godine napadale na Ježešticu, ponovo izvele jednu širu operaciju zauzimanja srpskih sela Ježeštice, Šiljkovića i Kravice, navodi se u “Atlasu zločina nad Srbima” kojeg je objavio Republički centar.

Vojska Republike Srpske je u proljeće 1993. godine vratila ova sela pod srpsku kontrolu.

U Ježeštici je 2019. godine osveštan spomenik za stradale mještane u Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Od stradanja u ova dva rata do danas Ježeštica se nije oporavila, tačnije pojedini zaseoci poput Đermana u kojem su do 1992. godine živjele porodice Mlađenović, Đurić, Stjepanović, Jovanović, Trišić, navodi se u ovom dokumentu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana