Novi zatvor čeka dozvole, radnike pa prve stanare

Svjetlana Šurlan
Novi zatvor čeka dozvole, radnike pa prve stanare

Banjaluka - Izgradnja zatvora u Istočnom Sarajevu zvanično je završena i komisija treba da obavi tehnički prijem, nakon čega će biti raspisan konkurs za upravnika, policajce, ljekare, kuvare, čistačice i drugo osoblje.

U Ministarstvu pravde BiH su kazali da je prvi korak tehnički prijem objekta i da je taj posao u nadležnosti opštine Istočna Ilidža.

- Nakon što bude obavljen tehnički prijem zatražićemo od Savjeta ministara BiH raspisivanje konkursa za upravnika zatvora, a nakon toga će uslijediti procedura zapošljavanja i drugih radnika - istakli su u Ministarstvu pravde.

Policijski službenici moraće da prođu provjeru fizičke spremnosti i obuku za rad na sofisticiranoj tehničkoj opremi za nadzor zatvora.

- Plan je da novi zatvor počne sa radom postepeno, odnosno po blokovima, pa je teško kazati koliko će biti zaposleno policijskog osoblja, a koliko radnika u pratećim službama, odnosno u kuhinji, vešeraju, ambulanti, biblioteci… - pojasnila je stručna savjetnica za protokolarne poslove i odnose s javnošću u Ministarstvu pravde BiH Stanislava Marić.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović je rekao da je imenovana komisija za tehnički prijem koja čeka da bude uvedena u objekat.

- Radi se o vrlo kompleksnom objektu, jedinom takve vrste u BiH i sigurno je da tehnički prijem neće biti jednostavan, ali sam siguran da će komisija uraditi sve da bi u što kraćem vremenu završila posao i da bi objekat mogao da dobije upotrebnu dozvolu - kazao je Božović.

On dodaje da bi zatvor, prema informacijama koje je dobio, trebalo da zapošljava oko 200 ljudi.

- Zatvor će generisati ogromnu javnu potrošnju, što je od velikog značaja za opštinu Istočna Ilidža i za grad Istočno Sarajevo. Svima je u interesu da na teritoriji svoje opštine imaju takvu instituciju - istakao je Božović.

Kompleks zatvora nalazi se u Vojkovićima, a prostire se na površini od 24.000 metara kvadratnih. Čini ga deset objekata, u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici, dok su ostali pomoćni i u njima će biti bolnica, kuhinja, sportska sala, radionica, mrtvačnica, kantina, prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje. Svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik površine je 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcionisanje zatvora u potpunosti su usklađeni sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima. Realizacijom projekta BiH će dobiti zatvor kapaciteta 348 mjesta sa maksimalnom bezbjednošću.

Kamen temeljac za zatvor postavljen je još 2006. godine.

Rasterećenje

U Ministarstvu pravde BiH poručuju da će stavljanjem u funkciju novog zatvora biti znatno rasterećeni entitetski zatvori i riješen problem njihove prebukiranosti.

- To će doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinilaca lakših krivičnih dijela i boljoj ukupnoj bezbjednosnoj situaciji u zemlji - kaže Stanislava Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana