Novak Lukić: Ništa novo nismo čuli od Hrvatske

Tanjug
Novak Lukić: Ništa novo nismo čuli od Hrvatske

BEOGRAD - Član srpskog pravnog tima advokat Novak Lukić izjavio je juče da Hrvatska nije predstavila ništa novo tokom četiri dana usmenog predstavljanja svoje tužbe za genocid protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde u Hagu i da je Srbija spremna da joj odgovori na sve optužbe.

- Iako su nam prvog dana u uvodnom delu rekli da će biti i nekih novih činjenica koje su nabavili nakon predaje pisanih podnesaka, do današnjeg dana nismo čuli ništa novo. Sada se prešlo na pravnu argumentaciju, što se sa iznošenjem argumenata Hrvatske strane završava u petak - rekao Lukić.

On je podsjetio da srpski tim počinje predstavljanje svoje kontratužbe protiv Hrvatske za genocid u ponedjeljak i da će izlaganje trajati do kraja sljedeće sedmice.

Na pitanje da li će okosnica iznošenja argumenata srpske strane biti akcija "Oluja" ili će se osvrnuti i na Drugi svjetski rat, Jasenovac i NDH, član srpskog pravnog tima je rekao da se ne može izbjeći ni istorijski kontekst u kojem se riječ genocid javlja u svijesti Srba.

- Značajno vreme ćemo posvetiti odgovaranju na argumente hrvatske tužbe, ali ravnopravno će biti prezentovana naša kontratužba. Mi ćemo se pre svega baviti pravnom argumentacijom, a dotaći ćemo se i činjeničnog konteksta, pa u tom smislu bavićemo se i kontekstom u kome se reč genocid javlja u našoj svesti - rekao je advokat Lukić.

U nastavku rasprave pred Međunarodnim sudom pravde, u sporu Hrvatske i Srbije po međusobnoj optužbi za genocid, Hrvatska je juče izložila detalje masovnih ubistava hrvatskih civila, tvrdeći da su ih srpske snage 1991-92. počinile s genocidnom namjerom da Hrvate djelimično unište.

Puhovski

Hrvatski publicista i filozof, profesor Žarko Puhovski, rekao je da proces pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ne izaziva veliku medijsku pažnju u Hrvatskoj, kao i da taj proces neće imati velikog uticaja na odnose dvije države.

On smatra da su protekle godine, sadašnjost, kao i nedavni susret potpredsjednika vlada Hrvatske i Srbije Vesne Pusić i Aleksandra Vučića u Beogradu, pokazali da su političari na obje strane potpuno imuni na priče o ratnim zločinima i da oni svoje odnose razvijaju dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana