Nobilo: I tužiocima je neugodno

GS
Nobilo: I tužiocima je neugodno

ISTOČNO SARAJEVO - Advokat Anto Nobilo rekao je, nakon ročišta predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću, kaže da svemu onome što se vidjelo u sudnici nema mjesta i da je čak i tužiocima neugodno.

-U svojim spisima nemaju ništa. Sada smo na kraju dokaznog postupka optužbe. Nismo čuli ni vidjeli ništa, tako će biti i sljedeći put. Pročitaćemo neke dokumente koji neće potvrditi da se ovdje radi o krivičnom djelu. To samo potvrđuje ono što od početka govorimo, a to je da je ovdje riječ isključivo o politici. Kroz krivični postupak se pokušavaju riješiti politički problemi u funkcionisanju u BiH. To se radi u parlamentu, a ne na fingiranom političkom procesu - rekao je Nobilo, prenosi ATV.

On se nada da će Sud dozvoliti da odbrana iznese svoj dokaze koje ima.

-Ugurali su politiku u krivični postupak, pa hajde da vidimo šta se tu radi. Da vidim kakva su ovlašćenja visokog predstavnika, da li je on ikada dobio ovlašćenja zakonodavca. Mi tvrdimo da nije i da možemo to dokazati. Da li je izabran na zakonom propisan način, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, takođe ćemo dokazati da nije. Natjeraće nas da dokažemo da sistem koji sada politički funkcioniše u BiH koji je najlakše opisati kao dualni sistem. Imate vlade, predsjednika, a sa druge strane imate sistem OHR-a, visokog predstavnika itd - kaže Nobilo.

On ističe da je odbrana prisiljena da sve to dokaže, ako sud prihvati dokaze. Ukoliko ne prihvati, dolazi do kritičnog momenta kada će se odlučivati o dokazima odbrane, a nakon toga će se lako predvidjeti finale postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana