Nesloga unutar bošnjačkih stranaka u Srebrenici: Mandate prihvataju zbog “izdajnika”

Darko Momić, Aleksandar Stojanović
Nesloga unutar bošnjačkih stranaka u Srebrenici: Mandate prihvataju zbog “izdajnika”

SREBRENICA - Kao što je prije petnaestak dana najavio načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, bošnjački odbornici iz koalicije “Moja adresa: Srebrenica”, koji su bojkotovali ponovljene lokalne izbore u ovoj lokalnoj zajednici i tvrdili da neće prihvatiti osvojene odborničke mandate, okrenuli su ćurak i odlučili da učestvuju u radu Skupštine opštine.

 

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” nosilac liste “Moja adresa: Srebrenica”  i najglasniji zagovornik bojkota Ćamil Duraković, a ovaj potez opravdao je time da su se “pojavili pojedinci unutar bošnjačke koalicije, a nisu dobili mandate, koji su mislili da će se neki Ćamil i neki Hamdija Fejzić povući i da će oni mandate dobiti po inerciji”.

- To je stvorilo neprilike unutar inicijative “Moja adresa: Srebrenica”. Mi smo održali sastanak sa najvišim predstavnicima probosanskog bloka gdje je kazano da svi oni koji su dobili mandate ne mogu prepuštati mandate oportunistima kojima je odbornički paušal ili neka odbornička funkcija vrednija od principa borbe za prava svakog našeg građanina - rekao je Duraković za “Glas Srpske”.

On je dodao da su zajedno odlučili da ne mogu prepustiti mandate neodgovornim pojedincima koji bi “gledali da riješe egzistencijalno pitanje, a ne status Bošnjaka”.

- Prihvatanje mandata ne znači primarno ulazak u lokalnu vlast. Da bi se ušlo u bilo kakav dijalog treba da se ispoštuju principi svih aktera, a onda bi se moglo razgovarati o daljim koracima. Prihvatanje mandata ne znači ulazak u vlast, prije nego što Ustavni sud donese konačnu odluku po našoj apelaciji - istakao je Duraković.

Na pitanje ko su pojedinci koji su prema njegovim riječima izdali principe njihove koalicije, Duraković je rekao da ne želi da govori o imenima, ali da oni postoje.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je za “Glas Srpske” da je koalicija “Moja adresa: Srebrenica” potpisala svoj politički kraj, ponavljajući da sve što su u posljednje vrijeme radili predstavnici ove koalicije, radili kako bi pokušali da opravdaju neuspjeh i finansijska sredstva koja su potrošili bez rezultata.

- Od početka sam govorio da bojkot nije rješenje i da se demokratskim sredstvima, a ne jeftinim politikantstvom, treba da bore za političke pozicije. Prije petnaest dana sam rekao da ne bi iznenadilo da oni koji su najglasnije zagovarali bojkot, okrenu ploču i pod pričom “kako ne mogu Srbima da prepuste rukovođenje Srebrenicom” prihvate odborničke mandate i evo ispostavlja se da sam bio u pravu - kaže Grujičić.

U Skupštini opštine Srebrenica Bošnjacima je, nakon što su bojkotovali ponovljene izbore, pripalo šest mandata.

Protesti

Izvjesni Edin Salihović pozvao je na društvenoj mreži “Fejsbuk” građane Srebrenice “koji imaju imalo savjesti da se pridruže protestima protiv takozvanih patriota i boraca za prava Bošnjaka”.

- Neću da gledam ove pojedince koji Ćamila vođu čopora kuju u zvijezde, kao i bliže suradnike... Valjda su pogubili pamet ili su im oči zamazane sredstvima nekim... Jadni, pa ne znaju šta rade - napisao je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana