Неслога унутар бошњачких странака у Сребреници: Мандате прихватају због “издајника”

Дарко Момић, Александар Стојановић
Неслога унутар бошњачких странака у Сребреници: Мандате прихватају због “издајника”

СРЕБРЕНИЦА - Као што је прије петнаестак дана најавио начелник Сребренице Младен Грујичић, бошњачки одборници из коалиције “Моја адреса: Сребреница”, који су бојкотовали поновљене локалне изборе у овој локалној заједници и тврдили да неће прихватити освојене одборничке мандате, окренули су ћурак и одлучили да учествују у раду Скупштине општине.

 

Потврдио је ово за “Глас Српске” носилац листе “Моја адреса: Сребреница”  и најгласнији заговорник бојкота Ћамил Дураковић, а овај потез оправдао је тиме да су се “појавили појединци унутар бошњачке коалиције, а нису добили мандате, који су мислили да ће се неки Ћамил и неки Хамдија Фејзић повући и да ће они мандате добити по инерцији”.

- То је створило неприлике унутар иницијативе “Моја адреса: Сребреница”. Ми смо одржали састанак са највишим представницима пробосанског блока гдје је казано да сви они који су добили мандате не могу препуштати мандате опортунистима којима је одборнички паушал или нека одборничка функција вреднија од принципа борбе за права сваког нашег грађанина - рекао је Дураковић за “Глас Српске”.

Он је додао да су заједно одлучили да не могу препустити мандате неодговорним појединцима који би “гледали да ријеше егзистенцијално питање, а не статус Бошњака”.

- Прихватање мандата не значи примарно улазак у локалну власт. Да би се ушло у било какав дијалог треба да се испоштују принципи свих актера, а онда би се могло разговарати о даљим корацима. Прихватање мандата не значи улазак у власт, прије него што Уставни суд донесе коначну одлуку по нашој апелацији - истакао је Дураковић.

На питање ко су појединци који су према његовим ријечима издали принципе њихове коалиције, Дураковић је рекао да не жели да говори о именима, али да они постоје.

Начелник Сребренице Младен Грујичић рекао је за “Глас Српске” да је коалиција “Моја адреса: Сребреница” потписала свој политички крај, понављајући да све што су у посљедње вријеме радили представници ове коалиције, радили како би покушали да оправдају неуспјех и финансијска средства која су потрошили без резултата.

- Од почетка сам говорио да бојкот није рјешење и да се демократским средствима, а не јефтиним политикантством, треба да боре за политичке позиције. Прије петнаест дана сам рекао да не би изненадило да они који су најгласније заговарали бојкот, окрену плочу и под причом “како не могу Србима да препусте руковођење Сребреницом” прихвате одборничке мандате и ево испоставља се да сам био у праву - каже Грујичић.

У Скупштини општине Сребреница Бошњацима је, након што су бојкотовали поновљене изборе, припало шест мандата.

Протести

Извјесни Един Салиховић позвао је на друштвеној мрежи “Фејсбук” грађане Сребренице “који имају имало савјести да се придруже протестима против такозваних патриота и бораца за права Бошњака”.

- Нећу да гледам ове појединце који Ћамила вођу чопора кују у звијезде, као и ближе сураднике... Ваљда су погубили памет или су им очи замазане средствима неким... Јадни, па не знају шта раде - написао је.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана