Navala migranata na istočnu granicu, situacija sve teža

Ljiljana Aleksić, Vedrana Kulaga Simić
Navala migranata na istočnu granicu, situacija sve teža

BIJELjINA, SARAJEVO - Migrantska kriza u BiH ne jenjava, a trenutno je najjači pritisak na istočnu granicu, u rejonu Bijeljine i Zvornika gdje su već ojačani redovi graničnih službenika, a na teren su stigli i mobilni timovi Crvenog krsta.

Kroz BiH je, od 2018. godine, prošlo više od 50.000 migranata, a najveći broj je evidentiran u blizini Kancelarije za strance u Bijeljini gdje dolaze da se prijavljuju, a veliki broj ih je primjetan i u Zvorniku.

Mladen Majstorović, vođa mobilnog tima koji je svakodnevno na terenu na zvorničkom području kaže da je trenutno najveća frekventnost prolazaka u zvorničkoj regiji, iako ima prolazaka i na području Bijeljine, uglavnom u pojasu uz Drinu, odnosno prirodne granice između Srpske i Srbije gdje oni prelaze na području u dužini od oko 60 kilometara.

Majstorović ne krije da je situacija teška.

- Na terenu zatičemo porodice sa djecom uglavnom iz Sirije, ima i samaca  uglavnom muškaraca mlađe životne dobi, ima i maloljetnih najčešće od 17 do 45 godina starosti. Najviše migranata je iz Sirije, Pakistana, Avganistana, Indije, Maroka, Tunisa, Maroka i Alžira. U većini slučajeva zbog dugog pješačenja imaju povrede na tijelu, koje se saniraju na licu mjesta. Nismo do sada imali problema - zaključio je Majstorović i dodao da imaju dobru saradnju sa pripadnicima MUP-a Srpske.

Mobilni tim je od početka godine podijelio više od 5.000 prehrambenih i neprehrambenih paketa, više od 3.500 ljudi je zbrinuto na neki način, u skoro 1.000 slučajeva pružena je psiho-socijalna pomoć, a imali su i oko 300 intervencija prve pomoći, a podaci nadležnih službi pokazuju da im je to samo usputna stanica na putu ka EU jer je tražilaca azila sve manje. Lani je podneseno 785 zahtjeva za azil, dok su to od početka godine do 30. juna zatražile 162 osobe.

Prema zemlji porijekla, najviše tražilaca azila je iz Iraka, Avganistana te Turske, Pakistana, Irana, Kameruna i Sirije.

Prema posljednjim podacima iz Savjeta ministara BiH, koji su istaknuti u odgovoru na delegatsko pitanje, od 2019. do polovine ove godine dodijeljena su tri izbjeglička statusa državljanima Irana i 44 statusa supsidijarne zaštite i to za 30 državljana Turske i 14 iz Sirije.

Azil ili supsidijarna zaštita priznaje se osobama čiji bi život bio ugrožen povratkom u zemlju porijekla.

Mobilni timovi

Međunarodna federacija Crvenog krsta formirala je tri mobilna tima na području BiH, čiji je zadatak da pomognu migrantima, a osim u Bijeljini, djeluju i u Mostaru i Bihaću.

U mobilnom timu su četiri člana koji migrantima dodjeljuju pakete hrane i higijenske proizvode te pružaju i prvu medicinsku pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana