Narodna kupština se već izjasnila o putu u NATO

Darko Momić
Narodna kupština se već izjasnila o putu u NATO

BANjALUKA - Opozicioni SDS i PDP traže da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske raspravlja o dokumentu pod nazivom Program reformi BiH koji nakon izbora Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara treba da budu upućen u NATO štab u Brisel.

Iz vladajuće koalicije odgovaraju da opozicionari "pokušavaju da se dodvore biračima i opravdaju sve ono što su činili na putu ka NATO paktu".

Interesantno je i da opozicione stranke nemaju zajednički stav, jer iz SDS-a najavljuju da će tražiti održavanje posebne sjednice republičkog parlamenta, dok iz PDP-a kažu da će tražiti da se dopuni dnevni red sjednice NSRS zakazane za 26. novembar i da na toj sjednici poslanici razmatraju Program reformi.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, najavljujući da će Klub poslanika SDS-a zato tražiti posebnu sjednicu NSRS o Programu reformi, ocijenio je da taj dokument nije razmatran na sjednici NSRS što je direktno u suprotnosti sa skupštinskom rezolucijom o vojnoj neutralnosti.

- Naša ocjena je da ovaj dokument, u suštini, uvodi BiH i RS direktno u NATO proces integracija. Riječ je o jednom od najvažnijih dokumenata u posljednjih nekoliko godina, strateškom kada je u pitanju Srpska i ako nije tako važan, kao što tvrdi član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik zašto se drži u tajnosti i šalje u NATO štab u Briselu - rekao je Šarović nakon sjednice Predsjedništva SDS-a u Bijeljini.

On je dodao da je to zaključak u skladu sa informacijama koje u stranci imaju, ističući da relevantne informacije i sporni dokument nemaju.
Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak izjavio je da će ova partija uputiti inicijativu za dopunu dnevnog reda predstojeće sjednice NSRS da bi poslanici mogli da razmatraju dokument Program reformi BiH.
- Program reformi BiH mora biti objavljen, za šta očekujem i podršku javnosti, jer 13 mjeseci traje drama vezana za formiranje vlasti na nivou BiH i zato je sramotno da se ovaj dokument čuva u sefu. NSRS mora razmatrati dokument i zbog toga očekujem da bude objavljen u narednih nekoliko časova - rekao je u petak Crnadak.

S druge strane, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Igor Žunić ocijenio je da je "specifično to što oni koji su striktno bili protiv Rezolucije NSRS o vojnoj neutralnosti i koji su pokušavali na sve načine da spriječe održavanje sjednice, danas pokušavaju da se dodvore biračima". Na pitanje da li je SNSD odustao od proklamovanog principa da se na nivou BiH ne mogu donositi odluke o integracionim procesima ukoliko se o njima nije izjasnila NSRS, Žunić kaže da je republički parlament zauzeo stav u vezi sa ovim pitanjem.

- Narodna skupština je usvojila rezoluciju o vojnoj neutralnosti i to je naš stav o tom pitanju. Ko god potpisuje bilo kakav dokument o bilo kakvoj reformi u njemu mora da stoji da ne prejudicira članstvo u NATO-u ili bilo kojoj drugoj vojnoj organizaciji. Mi smo stav zauzeli usvajanjem rezolucije i to ne može da prekrši nijedan poslanik, delegat, ministar, pa ni srpski član Predsjedništva BiH, a druga je stvar što SDS i PDP nisu htjeli da glasaju za tu rezoluciju i što sada pokušavaju da manipulišu biračima - kaže Žunić.

Odlučiće organi

Šef Kluba poslanika DNS-a Darko Banjac kaže da će ova stranka na svojim organima odlučivati o političkim inicijativama drugih političkih partija.

- To se odnosi i na eventualnu inicijativu SDS-a za održavanje posebne sjednice NSRS o Programu reformi, kao i na najavljenu inicijativu PDP-a za uvrštavanje te tačke u dnevni red zakazane sjednice NSRS - kaže Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana